Achtergronden bij het nieuws                                                                                                             

(Foto: Peter Schols / MGL)
Proefabonnement,
5 weken voor € 15,-

Jomanda is terug


Jomanda is terug. Ze schonk een beeld aan de kerk in Doenrade, gaf daar een semi-healing aan volgelingen en legde uit waarom ze voormalig klooster Ravensbos bij Valkenburg verruilde voor Canada.

Door Paul van Gageldonk

Een stampvolle kerk. Alleen nog staanplaatsen. Overwegend vrouwen van vijftig plus. Limburgse dialecten, Rotterdamse klanken, Overijsselse tongvallen. Overal vandaan, vroeg vertrokken. Iedereen heeft een foto voor zich, van n of meer dierbare overledenen. Vergeelde prentjes duiden op langdurig onverwerkt leed. Een vrouw op de vierde rij siddert. Klaterend applaus en zacht Indianengehuil als het koor heeft gezongen. Honden, vijf in totaal, die vrolijk meeblaffen. Een wonderlijke samensmelting van katholieke mis en onorthodoxe healing in de Sint Jozefkerk in Doenrade.

Daar staat ze, bij de kansel. Als een godin. Een remake van Maria. Rossige haar opgestoken. Sneeuwwit gewaad, mooi gedrapeerd rond de taille. Regenboogkleurig sjaaltje om de hals, muiltjes aan de voeten. Ze pakt de microfoon en zingt We are all together now. Dit is een herdenkingsdienst voor nabestaanden, vooral voor degenen bij wie het leed nog vers is en/of de wonden diep, zo legt pastoor Louis Cordewener uit.

Jomanda steekt de paaskaars aan, twee meter hoog, symbool voor verrijzenis. Het koor zingt nog een lied en dan is het showtime voor Jomanda. Ze eert haar overleden echtgenoten Paul en Jacques, met wie ze nog steeds verbonden is en die nu ingezet zijn voor de vrede. Ze staat stil bij Pim Fortuyn. De man die zij waarschuwde bodyguards te nemen. Pim sloeg het advies in de wind. En heeft nu wel iets voor Jomanda terug gedaan, zo blijkt. Een week voor het proces tegen Jomanda in Amsterdam voelde Jomanda de aanwezigheid van Pim. "Hij zei tegen me: ga niet, ga niet Jomanda!" Er zouden rellen komen in Amsterdam, veroorzaakt door op sensatie beluste jongeren. Jomanda was in Canada toch naar het reisbureau gegaan, maar daar waren geen tickets naar Amsterdam meer. "En anders was er wel wat anders geweest om mij tegen te houden", weet Jomanda. "Ik heb geleerd om te luisteren, zoals Pim dat bij mij niet deed."
Ook Sylvia Millecam passeert de revue. De aan kanker overleden actrice heeft kenbaar gemaakt dat er een einde moet komen aan de leugens over de oorzaak van haar dood. "Ik noem n woord", zegt Jomanda. "Siliconen. De waarheid komt vanzelf wel naar buiten." Ook Michael Jackson wordt herdacht. Wat hij heeft meegemaakt, de demonisering door de sensatiepers. Hoe herkenbaar. "Al weet ik natuurlijk niet wat hij op zijn kerfstok heeft", zegt Jomanda eerlijk.

Dan moet iedereen de foto van de dierbare(n) op de schoot leggen en de ogen sluiten. Jomanda heft beide armen omhoog en blijft een minuut lang in die stand. Ze vraagt haar publiek om aan iets leuks te denken met betrekking tot de overledene. Een mop, een grappige anekdote. Want we moeten verder, met positieve gedachten. Het barst nu van de emoties. Sommige kerkgangers lachen, anderen huilen. Iedereen steekt een waxinelichtje aan. Jomanda telt tot drie en dan spreekt iedereen hardop de naam van de overledene uit. Een lid van het koor uit Maastricht wordt onwel. Jomanda legt een hand op haar hoofd. Het gaat meteen een stuk beter met de vrouw. "Dank U wel voor de liefde", zingt Jomanda zachtjes. Honden blaffen. En uur en twintig minuten en de dienst is voorbij.

Bij de kerkdeur legt Jomanda bij iedereen een hand op het hoofd. Om de hoek staat een kistje, waarin donaties kunnen worden gedeponeerd, bestemd voor kinderprojecten in Afrika. Deze dienst was een compromis, legt Cordewener uit. De in Doenrade en Oirsbeek razendpopulaire pastoor, naar wie bij leven een rotonde is vernoemd, heeft behoorlijk zijn nek uitgestoken door Jomanda te inviteren. De pastoor zegende in 1991 het huwelijk in van Jomanda met Jacques Onderwater, toen haar zakenpartner. Toen het kerkbestuur enige tijd geleden op zoek ging naar een Mariabeeld voor de kerk in Doenrade, herinnerde de pastoor zich het beeld, dat jarenlang de ingang van Ravensbos sierde. Jomanda, bezig om het voormalige kloostercomplex te verlaten, stond het beeld af en gaf de pastoor ook nog de zogeheten vredeszuil mee. Beide pronken nu op het Kerkplein in Doenrade. In ruil daarvoor gaf Cordewener toestemming aan Jomanda om een nabestaandendienst te leiden, speciaal bedoeld voor de aanhangers, die haar de laatste maanden door dik en dun hebben gesteund. Maar Jomanda mocht er geen regelrechte healing van maken en er mocht geen entree geheven worden. Het zijn toch al tijden dat het medium behoedzamer te werk moet gaan. "Raadpleeg altijd een arts", zegt ze tegen haar publiek. Jomanda met bijsluiter.

Een oudere man met stoppelbaard filmt haar hele performance. 'Hemel Video' staat achterop zijn T-shirt. Staat voor Henk Melkert, fanatiek gelovig filmer, die in opdracht van Jomanda vanaf nu alles vastlegt wat ze zegt. Om te voorkomen dat Jomanda straks weer verkeerd begrepen wordt. Jomanda zegt dat ze strijdvaardiger en sterker is dan ooit. Met Ravensbos is ze gestopt, "omdat de tijd klaar was". Zoals destijds met de healings in Tiel. Jomanda blijft in Canada wonen. Maar ze gaat met grote regelmaat pendelen en als vanouds de theaters in, met healings. "Massa's mensen wachten", weet ze. "Ze snakken naar vrede in hun leven. De wereld heeft meer dan ooit behoefte aan leiding. Daar kan ik voor zorgen."

Tijd Gepubliceerd op: 10.07.09 06:00, laatste update: 10.07.09 09:12


Vorige pagina


Overlijdensberichten

RSS Feed Widget

Het laatste nieuws, Nieuws, Actueel nieuws, Limburg, Sport nieuws, Dagblad de Limburger, 29 november 1988

Volg ons op


Protestzanger Armand is donderdag overleden. Dat maakte zijn platenmaatschappij Top-Notch... » Lees verder
In de rubriek Nootzaak gaan we op zoek naar de verborgen, bijzondere en verrassende verhalen in... » Lees verder


Het laatste nieuws, Nieuws, Actueel nieuws, Limburg, Sport nieuws, Dagblad de Limburger, Paul van der Steen

Berden.nl

Weer

Weer in Limburg
Vul uw postcode in voor de weersverwachting in uw eigen woonplaats: