Advertentie


Het laatste nieuws, Nieuws, Nieuws en Media, Laatste nieuws, Actueel nieuws, Limburg, Sport nieuws, Dagblad de Limburger
Advertentie

div_v2.gif
 Laatste update: 25/11/2015 01:07 Tip ons: nieuwsemail.gif foto'semail.gif Mobiel:Het laatste nieuws op je mobiel en pda lees je via www.Limburger.nl/mobiel
div_v2.gif

Regionieuws
Sport
Cultuur en Media
Wandel/fietsroutes
Blogs
Bijlages
Nieuwsbrief
Service
Weer
Weer in Limburg
Vul uw postcode in voor de weersverwachting in uw eigen woonplaats:
Neem abonnement
Krant digitaal
Sportspellen
RSS-feed
Websites
Startpagina

(Bron: internet)
50: Q & Q

In de serie Heimwee TV worden elke week tv-series uit de jaren zestig, zeventig, tachtig en negentig belicht die de geur van nostalgie ademen. We tellen af van 100 maar 1. Deze week nummer 50: Q & Q.

Door Ivar Hoekstra

Twee weken terug stak ik hier de loftrompet over Heerlenaar Harrie Geelen vanwege zijn prachtige schrijverswerk voor de kinderserie Hamelen. Dat doe ik nu weer, want Geelen schreef ook de razendspannende jeugdserie Q & Q uit 1974. "De KRO vroeg mij iets te schrijven, over natuur en paarden", zei Geelen later in een interview. En hoewel de serie zich inderdaad grotendeels afspeelde in de natuur (de Gooise bossen) en zowel Q als Q regelmatig op het paard kropen, was het toch vooral het verhaal van 'die bewusteloze/dode man op die mislukte foto', dat kinderen van Eijsden tot de Mokerhei in hun stapelbedjes deed wakker schrikken. Want wat was het ENG, met hoofdletters! Heb de serie onlangs op DVD gekocht en wat denk je? Nog net zo eng. Geelen flikte het na Hamelen gewoon weer. Niks tere kinderziel, gewoon flink op gevoelige snaren tokkelen. Dan weet je tenminste dat die bengels het er 35 jaar later nog over hebben. Want dat is absoluut het geval bij Q & Q.

Neurie in een zaal met veertigers de door Robert Long gezongen begintune (Q en Q, Qududutudududududuuuu, Q en Q quuuhuuuhuuu etc, etc...) en al na de tweede Q zingt iedereen mee. Die ene Q was Aristides Quarles van Ispen de ander Wilbur Quant. Aristides had een brilletje en was een nerd, Wilbur had lang haar en was stoer. In de eerste aflevering probeert de eerste Q vanuit een boom een foto van een bijzondere vogel te maken. Uiteraard laat de kluns zijn lens vallen die door de toevallig passerende tweede Q wordt opgeraapt. Dat klinkt weinig spannend, ware het niet dat bij het ontwikkelen van de foto blijkt dat er - weliswaar heel vaag - onder een struik een bewusteloze/dode man te zien is. En omdat uiteraard - op opa na - niemand in het dorp de twee Q's gelooft, gaan ze zelf op onderzoek uit. Wie is deze man? Wat heeft die ring onder de struik ermee te maken? En wie is toch die mysterieuze kerel die in zijn rode Mercedes steeds dezelfde rondjes door het bos rijdt? De twee brugklasdetectives proberen de losse eindjes aan elkaar te knopen met gevaar voor eigen leven.

De KRO presenteerde de serie destijd als 'een komische detective voor de jeugd'. Kan me niet herinneren veel gelachen te hebben, wl veel gegild. Vooral toen huishoudster Martha die fles kapot sloeg op het hoofd van een der boeven. In de Mikrogids verschenen destijds al snel brieven van bezorgde volwassenen. Of de KRO wel goed bij haar hoofd was om de jeugd op te zadelen met zoveel realisme. Het antwoord kreeg de omroep van de kinderen zelf. Die stuurden namelijk massaal adhesiebetuigingen naar de omroep: "Ku en Ku is gewoon echt! Op het sjoernaal is het ook allemaal moort en so. Waarom mag dat dan niet in Ku en Ku?", schreef ene Jasper (11). En zo dacht Harrie Geelen er ook over. Die wilde na de sprookjeswereld van Hamelen een "aards buitenverhaal met bloed en griezeleffecten" schrijven. Dat is je gelukt, Harrie. Die tweede Q & Q-serie, uit 1976, was weliswaar niet nodig. Maar daar hebben we het niet meer over. Wij veertigers zijn Geelen en de KRO dankbaar dat ze in een tijd waarin jeugd-tv vooral gezellig moest zijn, het aandurfden ons de stuipen op het lijf te jagen. De les was hard, maar o zo waar: het leven is niet louter Swiebertje, het is soms ook een vleugje Q & Q.

Tijd Gepubliceerd op: 23.02.09 06:00Deel dit artikel op:
 
nujij facebook linkedin twitter
Heimwee TV Top 100


Advertenties
Advertenties

Advertentie