Het beeld van Ambiorix op de Markt van Tongeren
Het beeld van Ambiorix op de Markt van Tongeren (Bron: internet)
Proefabonnement,
5 weken voor € 15,-

Tongeren laat Ambiorix niet afpakken door Venlo


,,Ambiorix is van Tongeren en blijft in Tongeren. Niemand neemt Ambiorix van ons af ”, zegt Jean Marie Smullenburg, ‘commandeur’ van de Tongerse carnavalsvereniging stoer. Hij richt zijn waarschuwing tot programmamaker Frans Pollux uit Venlo.

Door Ray Simoen

Die had bij het begin van het carnaval via regionale tv-zenders in Belgisch en Nederlands Limburg laten weten dat hij nog vóór het einde van aswoensdag het beeld van Ambiorix weg zou komen halen om het naar Venlo te verslepen. Want Ambiorix is hoogstwaarschijnlijk een Venlonaar. Niet ver van Venlo, in het Jammerdal had Ambiorix in 54 voor Christus de troepen van Julius Caesar in de pan gehakt. Ambiorix’ standbeeld hoort dan ook in Venlo te staan, zo had Pollux eerder in een opiniestuk in deze krant vorig jaar beweerd: een bewering, die hij nadien ook nog tijdens de Venlose revue De Slaag um ’t Jaomerdal had herhaald.

,,Laat Pollux maar komen, we lusten hem rauw. Niemand komt aan onze Ambiorix. We hebben een groot aantal sterke Ambiorix-mannen klaar staan om het beeld in Tongeren te houden”, laat Smullenburg weten. Hij weet zich geruggensteund door burgmeester Carmen Willems. Zij had haar instemming betuigd met een door jeugdprins Jordy I voor de regionale zender TV Limburg voorgelezen proclamatie dat er ,,onweerlegbaar” bewijs is dat Ambiorix uit Tongeren komt en dat zijn standbeeld nergens anders thuis hoort dan in Tongeren.

Of Pollux daadwerkelijk nog het beeld van Ambiorix uit Tongeren komt halen, kon dinsdag niet achterhaald worden. Via de antwoordfunctie op zijn gsm-apparaat liet de Venlonaar weten dat hij in New York zit. Maar het kan ook een carnavaleske schijnbeweging zijn om de Tongerse Ambiorix-bewakers te misleiden...

Tijd Gepubliceerd op: 24.02.09 21:20, laatste update: 24.02.09 21:27


Vorige pagina


Eerder verschenen


UitgelichtBerden.nl

Weer

Weer in Limburg
Vul uw postcode in voor de weersverwachting in uw eigen woonplaats: