De houten paal die duikers afgelopen april vonden in de Maas bij Venlo,blijkt afkomstig uit het einde van de zestiende eeuw.
De houten paal die duikers afgelopen april vonden in de Maas bij Venlo,blijkt afkomstig uit het einde van de zestiende eeuw. (Foto: Gemeente Venlo)
Proefabonnement,
5 weken voor € 15,-

Houten paal geen bewijs Romeinse brug Venlo


De houten paal die duikers afgelopen april vonden in de Maas bij Venlo,blijkt afkomstig uit het einde van de zestiende eeuw. Venlo heeft daarmee (nog) geen bewijs dat er een Romeinse brug over de Maas heeft gelegen, meldt de gemeente.

Venlo
Van onze verslaggever

Omdat de paal gevonden is in het tracť van de Romeinse overgang, was er een kans dat de paal deel heeft uitgemaakt van een Romeinse brug, bruggenhoofd of steiger. Nader onderzoek wijst nu uit dat dit niet het geval is. Vermoedelijk is de paal gebruikt voor een tijdelijke brug over de Maas ten tijde van het beleg van de Hertog van Parma, in 1586.

In 2002-2005 werd een Romeinse nederzetting opgegraven aan de Venlose zijde van de Maas. Dat er een overgang tussen Romeins Venlo en Blariacum is geweest, staat vast. De in 2010 opgegraven Romeinse weg in Raaijweide eindigt aan de oever van de Maas recht tegenover de nederzetting. Bekend is dat de Maas op deze plek vroeger vrij ondiep was en dat het in droge zomers mogelijk was te voet de Maas over te steken. Precies op een dergelijke plek in Cuijk heeft een Romeinse brug gelegen. Vandaar dat ook in Venlo een Romeinse brug niet wordt uitgesloten, maar†voorlopig ontbreken daarvoor dus de bewijzen. Mocht Venlo geen vaste brug hebben gehad, dan maakten de Romeinen vrijwel zeker gebruik van een scheepsbrug of (nog waarschijnlijker) een veer om over te steken,†meldt de gemeente.

Waarschijnlijk is de paal een van de palen die gebruikt werden voor de bouw van een tijdelijke brug over de Maas, zoals op een prent van de belegering te zien is. Opvallend is wel dat die brug iets noordelijker op de prent staat dan waar de paal is gevonden, maar erg nauwkeurig zijn dergelijke prenten in de regel niet. Ze waren eerder bedoeld om een impressie te geven van de belegering.

Tijd Gepubliceerd op: 22.07.11 12:38, laatste update: 22.07.11 14:19


Vorige pagina


Overlijdensberichten


Eerder verschenen


Uitgelicht

Poll van de dagBerden.nl

Weer

Weer in Limburg
Vul uw postcode in voor de weersverwachting in uw eigen woonplaats: