De ingang naar de mergelgrotten. Het grote gat is door de brandweer uitgekapt om de twee lijken uit de grotten te halen
De ingang naar de mergelgrotten. Het grote gat is door de brandweer uitgekapt om de twee lijken uit de grotten te halen (Foto Thijs Habets)
Proefabonnement,
5 weken voor € 15,-

26 augustus 1993


Vermiste jongens dood gevonden in mergelgrotten


In de mergelgrotten achter internaat Sint Joseph in Cadier en Keer heeft de politie de lijken van twee jongens van vijftien en zestien jaar gevonden. De jongens waren pupillen van het internaat.
De stoffelijke overschotten zijn gevonden in een onderaards grottenstelsel van in totaal ongeveer een hectare groot aan de Keerderberg, vlakbij Maastricht. De ingangen van deze grotten zijn dichtgemetseld vanwege het instortingsgevaar en het risico te verdwalen. Mogelijk zijn de jongens in deze gangen terecht gekomen, de weg kwijtgeraakt en door uitdroging en kou om het leven gekomen.
In de dichtgemetselde ingangen van het stelsel zijn op enkele plaatsen gaten gemaakt om vleermuizen in en uit de grotten te laten vliegen. Het vermoeden bestaat dat de jongens door een van deze gaten zijn gekropen en vervolgens zijn verdwaald in het pikdonkere gangenstelsel. De gaten zijn volgens de politie net groot genoeg om een jong iemand, die daar per se doorheen wil, door te kunnen laten.


Het stoffelijk overschot van een van de jongens wordt geborgen
Het stoffelijk overschot van een van de jongens wordt geborgen (Foto Arnaud Nilwik)

De lichamen worden ongeveer vierhonderd meter van de ingang gevonden. Het gangenstelsel staat bekend als uiterst gevaarlijk.
Vlak achter de ingang is het zo donker, dat een bezoeker er zeer snel verdwaalt. Het stelsel bestaat uit verschillende grotten en ingangen, die niet met elkaar in verbinding staan.
De jongens van Huize Sint Joseph, een tehuis voor moeilijk opvoedbaren, werden al sinds 6 augustus vermist. De politie krijgt vaker meldingen uit het tehuis van weggelopen jongeren. Normaal gesproken zoeken deze jongens volgens de politie binnen enkele weken contact met bekenden.
Dit keer werd echter lange tijd taal noch teken vernomen. Op verzoek van betrokkenen besloot de politie "ter geruststelling” toch een kijkje in het gangenstelsel, vlakbij het tehuis, te nemen. Daar trof een politieman die bekend is met het stelsel rond het middaguur een eerste lichaam aan. Het tweede werd ‘s avond laat gevonden.
De politie zette onmiddellijk de omgeving af en alarmeerde de directie van het tehuis en de officier van justitie. Met hulp van de brandweer van Valkenburg werd een opening gemaakt in de dichtgemetselde ingang. Na een uitgebreid sporenonderzoek op de plaats waar de slachtoffers werden aangetroffen, konden de stoffelijke overschotten worden geborgen.

De directie van de stichting Jeugdzorg Cadier en Keer ontkent ten stelligste dat de adjunctdirecteur, op de dag dat twee pupillen verdwenen, is getipt dat het tweetal in een grot achter het tehuis gekropen was. Noch de directeur, noch de adjunct kenden op de dag van de verdwijning het verhaal dat een van de pupillen verteld heeft.
De twee groepsleiders, die op 6 augustus met vijf pupillen van het Keerpunt een wandeling maakten, hebben tegen de rijksrecherche andere verklaringen afgelegd. Zij werden er door een jongen uit de groep meteen van op de hoogte gesteld dat het tweetal, uit Deventer en Maastricht, in het gangenstelsel zat. De jongen vertelde dat hij ook geprobeerd had naar binnen te klimmen. Volgens de groepsleiders werd diezelfde dag nog de adjunct-directeur ingelicht.
De Maastrichtse justitie besluit om de 56-jarige adjunct-directeur strafrechtelijk te vervolgen wegens dood door schuld. Hij zou nalatig hebben gehandeld bij het zoeken naar twee vermiste jongens die uit het internaat waren weggelopen. De groepsleiders worden niet vervolgd.
Maar de zaak haalt de strafrechter niet. Justitie laat na een tijdje weten het overtuigend bewijs onmogelijk te kunnen leveren.
Sporen in het gangenstelsel toonden aan dat de twee jongens in een kringetje rondgekropen hebben om de gevallen zaklamp terug te vinden. Het lukte niet. Daarna zochten ze schuifelend langs de wanden wanhopig het vleermuizengat, waar ze een paar uur eerder door naar binnen waren gekropen. Ook dat lukte niet meer. De 16­jarige Patrick, zo blijkt uit het sporenonderzoek, bleef lang naar een uitgang zoeken. Raimond (17) gaf het sneller op. De jongen werd, ongeveer in het midden van het uitgebreide gangenstelsel, in kleermakerszit, gevonden. Hij hoopte alleen nog op hulp van buitenaf. Die hulp kwam niet, of in ieder geval veel te laat.

De vader van een van de jongens verzoekt het Hof in den Bosch om de Maastrichtse rechtbank alsnog te bewegen de adjunct-directeur van Het Keerpunt te vervolgen. Het verzoek wordt verworpen.
Het hof baseert zich vooral op een rapport van een patholoog-anatoom. Volgens dat rapport waren de jongens in het gangenstelsel al binnen 45 uur dood. Volgens het gerechtshof zijn de jongens zo snel overleden, dat er geen verband bestaat met een eventuele nalatigheid van een functionaris van Het Keerpunt. Het hof hield er bij het vonnis ook rekening mee dat enkele groepsleiders de adjunct-directeur "eerder en stelliger hadden moeten melden” dat de verdwenen jongens wellicht in het gangenstelsel zouden kunnen zitten.Tijd Gepubliceerd op: 26.08.11 00:03


Vorige paginaRSS Feed Widget