Advertentie


Het laatste nieuws, Nieuws, Nieuws en Media, Laatste nieuws, Actueel nieuws, Limburg, Sport nieuws, Dagblad de Limburger
Advertentie

div_v2.gif
 Laatste update: 21/08/2014 14:04 Tip ons: nieuwsemail.gif foto'semail.gif Mobiel:Het laatste nieuws op je mobiel en pda lees je via www.Limburger.nl/mobiel
div_v2.gif

Regionieuws
Sport
Cultuur en Media
Wandel/fietsroutes
Blogs
Bijlages
Nieuwsbrief
Service
Weer
Weer in Limburg
Vul uw postcode in voor de weersverwachting in uw eigen woonplaats:
Neem abonnement
Krant digitaal
Sportspellen
RSS-feed
Websites
Startpagina
Voorpagina / Toen & Nu / 14 oktober 1520
De Maastrichtse sociŽteit Momus organiseerde in 1841 een historische optocht die de 'Blijde Inkomste' van keizer Karel V in 1520 moest voorstellen. Philippe van Gulpen maakte er deze tekening van.
De Maastrichtse sociŽteit Momus organiseerde in 1841 een historische optocht die de 'Blijde Inkomste' van keizer Karel V in 1520 moest voorstellen. Philippe van Gulpen maakte er deze tekening van.
14 oktober 1520

Blijde Inkomste Karel V in Maastricht


Op 14 oktober 1520, een week voordat hij officieel tot Duits keizer wordt gekroond in Aken, bezoekt Karel V voor het eerst Maastricht. Bij deze 'Blijde Incomste' wordt hij in triomf door de wereldlijke en geestelijke leiders en vierduizend manschappen van de Maastrichtse gilden naar het Spaans Gouvernement gebracht. Maastricht biedt hem 'een loopende fonteyene met wijn' aan en krijgt in ruil daarvoor verschillende privileges.
Later, in 1529 en 1532, komt hij er opnieuw, ditmaal om zijn lievelingszus Maria van Hongarije, de landvoogdes, een hart onder de riem te steken. Want de Maastrichtenaren zijn niet bepaald zijn volgzaamste onderdanen in zijn streven naar een harmoniemodel in zijn grote rijk. Bovendien vormen Frans I van Frankrijk en de opstandige nieuwlichters in de noordelijke Nederlanden, de protestanten, een bedreiging voor de eenheid in zijn rijk. In 1546 is hij voor het laatst in Maastricht, nu als onderdeel van zijn 'scheidstournee' door het rijk, waarin de zon nooit onder ging. Alle vier de keren logeert hij in het Spaans Gouvernement, omdat hij daar als Hertog van Brabant, een van de twee heren van Maastricht, recht op heeft.


Tijd Gepubliceerd op: 14.10.11 00:03Deel dit artikel op:
 
nujij hyves facebook msn ekudos linkedin twitterMeer nieuws uit Toen & Nu

Laatste nieuws
    ERROR: Macro LatestNewsV2 is missing!


Advertenties
Advertenties

Advertentie