Gedupeerden 't Loon mogen spullen halen


Veertig winkeliers van het 'veilige' deel van winkelcentrum 't Loon en bewoners van de Homerusflat in Heerlen mogen zondag om 10.00 uur even terug om spullen te halen. De inventaris en koopwaar van de tien winkels in het deel dat op instorten staat, moeten als verloren worden beschouwd.Dat maakte burgemeester Paul Depla zaterdag bekend.
Het onderzoek naar de compartimenten van 't Loon heeft een positieve uitkomst: de verschillende delen zijn nog steeds fysiek van elkaar gescheiden. Er lopen wel enkele verbindingen tussen de compartimenten, maar onderzoek heeft uitgewezen dat die bij instorting van het onveilige deel afscheuren. De veiligheid van de compartimenten waarin totaal veertig winkeliers huizen is niet in het geding.
Daar was twijfel over ontstaan toen een expert erop wees dat mogelijk in de laatste vijftig jaar verbouwingen hebben plaatsgevonden die niet op tekeningen staan. Dat blijkt niet het geval.
Echter het parkeerdek bij de Albert Heijn is verbonden met de hoofdingang, instorting dreigt. Het parkeerdek zal dus niet vrijgegeven kunnen worden.
 
Een gedeelte van de vloer van het instabiele deel in de parkeergarage is een halve meter gezakt en één kolom waar het complex op steunt is volledig los van het plafond. Instorten van het gedeelte van de parkeergarage onder de tien verzakkende winkels in niet te voorkomen, zegt Depla.

Om de kans op brand te minimaliseren is het gas richting winkelcomplex afgesloten. Ook de stadsverwarming staat uit: een van de voornaamste redenen waarom bewoners niet definitief terug kunnen naar hun appartementen.

Bewoners mogen wel even terug om spullen te halen. In een bijeenkomst voor bewoners die gelijktijdig met de persconferentie plaatsvond vertelde loco-burgemeester Riet de Wit dat de bewoners vermoedelijk over vier of vijf dagen weer terug kunnen, meldt bewoner Theo Ploeg.
De ondernemers die terug gaan mogen alles meenemen dat prioriteit heeft. Het gaat om verswaren en bestellingen.

Sloop van het wegzakkende gedeelte, begin volgende week,  is dringend gewenst. Depla: "Als dit was gebeurt met geopende winkels tijdens drukte rond kerstinkopen doen..." De gemeente heeft voor het geval dat de Vereniging van Eigenaren niet met een sloopplan komt een eigen sloopplan achter de hand.

De schade voor de tien winkeliers in het sloopgebied loopt in de miljoenen euro's. Hun spullen kunnen bijna zeker niet voor of tijdens de sloop worden weggehaald.

De burgemeester geeft aan dat geen duidelijkheid bestaat of de grond onder 't Loon tot rust is gekomen. ,,We weten bijvoorbeeld niet of dit het definiteve gat is, of het begin van een grotere verzakking." Het gat kent een diameter van vijf meter en is 50 centimeter diep. Deskundigen hebben berekend dat het gat mogelijk een diameter van veertig meter kan hebben.

Mensen die zorgen hebben over hun woning worden opgeroepen zich bij de gemeente te melden. Volgens de burgemeester is de veiligheid van alle panden rond 't Loon gegarandeerd.  

 

Tijd Gepubliceerd op: 03.12.11 17:37, laatste update: 03.12.11 19:05
Vorige pagina


Overlijdensberichten

Eerder verschenen


Uitgelicht

Poll van de dag

Nieuwbouw Arcus College kampt nu al met lokalentekort Stemmen: 489


Berden.nl

Weer

Weer in Limburg
Vul uw postcode in voor de weersverwachting in uw eigen woonplaats: