Achtergronden bij het nieuws                                                                                                             

(Foto: ANP)
Proefabonnement,
5 weken voor € 15,-

Bedrijfsspionage bij DSM via usb-sticks


Computercriminelen hebben recent geprobeerd gevoelige informatie te stelen uit het computernetwerk van DSM. Dat deden ze door geheugensticks rond te strooien op parkeerplaatsen van het chemieconcern.

Heerlen
Door Peter Bruijns

De bedoeling van de datadieven was dat DSM-medewerkers die de memory-sticks vonden, ze op kantoor in hun pc's zouden steken. Op die usb-sticks stonden programma's die in staat waren gebruikersnamen en passeerwoorden naar een externe website te sturen. Met die gegevens zouden criminelen vervolgens gevoelige en geheime informatie uit de computers van de multinational kunnen halen.

Die opzet is bij niet gelukt omdat de eerste vinder van een usb-stick er meteen mee naar de ict-afdeling van het bedrijf is gestapt. Daar is de software gecheckt en zijn meteen de ip-adressen van de datadieven geblokkeerd. Daarna zijn de andere usb-sticks op de parkeerplaatsen opgespoord.

DSM heeft volgens een woordvoerder geen aangifte gedaan bij de politie omdat het om een nogal knullige poging tot datadiefstal ging en er geen schade was. Wel heeft de afdeling computerbeveiliging iedereen bij het concern op het hart gedrukt vooral geen onbekende usb-sticks te gebruiken.

De poging tot datadiefstal komt Paul de Vlieger, directeur van Com-Connect in Sevenum, bekend voor. Hij heeft een bedrijf dat is gespecialiseerd in het beschermen van digitale bedrijfsinformatie. "Datacriminelen doen dit vrij vaak en het gebeurt al jaren. De dieven zijn moeilijk te achterhalen via hun ip-adres omdat ze online omwegen gebruiken via exotische landen.” Com-Connect strooit zelf trouwens ook wel eens met usb-sticks op parkeerplaatsen of in kantoorruimtes, maar dat gebeurt dan in opdracht van bedrijven die willen testen of kantoorpersoneel zich wel aan de veiligheidsinstructies houdt. Veel organisaties schrijven namelijk voor dat onbekende memory-sticks niet mogen worden gebruikt.

Tijd Gepubliceerd op: 07.07.12 06:00, laatste update: 07.07.12 11:26


Vorige pagina


Overlijdensberichten

RSS Feed Widget

Het laatste nieuws, Nieuws, Actueel nieuws, Limburg, Sport nieuws, Dagblad de Limburger, 27 november 1829

Volg ons op


Protestzanger Armand is donderdag overleden. Dat maakte zijn platenmaatschappij Top-Notch... » Lees verder
In de rubriek Nootzaak gaan we op zoek naar de verborgen, bijzondere en verrassende verhalen in... » Lees verder


Het laatste nieuws, Nieuws, Actueel nieuws, Limburg, Sport nieuws, Dagblad de Limburger, Johan van de Beek

Berden.nl

Weer

Weer in Limburg
Vul uw postcode in voor de weersverwachting in uw eigen woonplaats: