Mestreechs Zoervleisj

Print
Zuurvlees (Zoervleis) is een Limburgsstreekgerecht, dat wordt bereid met paardenvlees. Omdat dit wat lastiger te krijgen is kan het ook met rundvlees of hachee gemaakt worden. De naam: Zuurvlees, komt van het vooraf marineren van het vlees in azijn. Maar de smaak is, in tegenstelling tot hachee, zoet.Het zuur van de azijn wordt namelijk ruimschoots gecompenseerd door de toevoeging van peperkoek (ontbijtkoek) en stroop. Zuurvlees wordt in zowel Nederlands als Belgisch Limburg gegeten, veelal bij frieten of aardappelpuree. Bij de frituur in Limburg kan men meestal een frietje met zuurvlees krijgen (friet mèt sajs), maar ook in veel restaurants en eetcafés, snackbars en eethuizen is zuurvlees te krijgen.

Recep:

Vrief 't vleis in mèt zaajt en peper en snij 't in stökker vaan oongeveer 3 bijj 3 centimeter. Marineer 't minstens 24 oor in d'n azien gemink mèt 't water, 't zaajt, de peperbölkes, 't lawweleerblaad en de groffelsnegel. Smoor in 'ne braodketel de unne in boter goudgeel en lègk ze eve opzij.

Hool 't vleis oet de marinade, druug 't en bak 't in die zelfde boter broen. Doeg de unne bijj 't vleis en zoeväöl marinade tot 't vleis zjus oonder steit. Reur de sjroep dedoor, de fien gemaakde peperkook, de sókker en laot 't vleis op e lieg vurke pruttele tot 't gaar is, d.w.z. tot 't bekans oeterein vèlt. Op smaak aofmake mèt peper en zaait.

Laot 't uuch smake!

Uiteraard is niet iedereen heer en meester in het Maastrichtse dialect en daarom hieronder dan ook het Nederlandse recept:

Nederlandse recept:

Wrijf het vlees in met zout en peper en snij het in stukjes van 3 bij 3 cm. Marineer het minimaal 24 uur in de azijn gemengd met het water, het zout, de peperbolletjes, laurierblad en de kruidnagels. Smoor in een braadketel de uien in de boter goudgeel en leg ze dan even apart. Haal het vlees uit de marinade, droog het en bak het in dezelfde boter bruin. Voeg de uien bij het vlees en en voeg zoveel marinade toe dat het vlees volledig bedekt is. Roer de stroop erdoor, de fijn gemaakte ontbijtkoek, de suiker en laat het vlees op een laag pitje pruttelen totdat het gaar is, dat will zeggen tot het bijna uitelkaar valt. Op smaak maken met peper en zout.

De ingrediënte

  • 1 kilo runderlepkes of hachee (runderlapjes of hachee)
  • 1/4 kilo unne, groof gesnooje (Uien, grof gesneden)
  • 2 tot 3 tasse azien (kopjes azijn)
  • 2 tot 3 tasse water (kopjes water)
  • 4 groffelsnegel (kruidnagels)
  • 1 lawweleerblaad (laurierblad)
  • 1/2 eetlepel sjroep (stroop)
  • 2 sjijve peperkook ( schijven ontbijtkoek)
  • 1 theelepelke sókker (suiker)
  • 10 peperbölkes (perperbolletjes)
  • 2 steke magrien ( "steek"= 25 gram margarine)
  • get zaajt en get peper (beetje zout en peper)
(oet: Ierste Mestrechter Kookbook)