Nonnevotte

Print
Tijdens Vasteloavend wordt er flink gefeest en gehost, maar er zal ook gegeten en gedronken moeten worden. Dat drinken komt meestal wel goed. En dat eten ook wel. Vooraf Spek en ei ,tijdens en na natuurlijkfriete(Ziesjoem zong er al over), maar onlosmakelijk verbonden met Vasteloavend zijn natuurlijk de nonnevotte. Ook wel sjtrikke of poeffele genoemd. Een nonnevotteis eensoort zoet broodje, in de vorm van een knoop of strik, gebakken of gefrituurd in olie en vervolgens bestrooid met poedersuiker. Vaak worden ze uitgegooid in deVasteloavendoptocht. Ze zijn te koop bij de echte Limburgse bakker, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf bakken. Het recept staatoaopdeWijnen.web-log.nl site. Waar de naam -nonnevot- precies vandaan komt is niet geheel duidelijk, want er zijn verschillende verklaringen voor deze merkwaardige naam in omloop. Eén van deze verklaringen is dat de zusters Franciscanessen,die tussen 1600 en 1700 een klooster hadden in Sittard, dit frituurgebak gaven aan mensen, die lompen en vodden brachten waarvan de opbrengst voor de armen bestemd was. Een andere verklaring luidt dat de naam afkomstig is van de strik die nonnen vroeger op hun achterwerk (oppe vot) droegen.