Limburg is een shopwalhalla

© Archieffoto MGL/Harry Heuts

De winkeliers smeken de overheid zelf om paal en perk te stellen aan het aantal winkels. Gedeputeerde Hans Teunissen (D66, Ruimte) geeft daar gehoor aan.

Jos Bouten

Jarenlang was het ‘vrijheid-blijheid' in Limburg. Gemeenten schreven detailhandelsnota's die op de keper beschouwd strijdplannen waren om buurgemeentes te slim af te zijn. Gevolg: Limburg telt veel te veel winkels. Volgens de laatste cijfers van de provincie stonden eind vorig jaar van de ruim 7800 winkels in Limburg er 900 leeg.

Dat is 12 procent, twee keer zoveel als het percentage dat als normaal wordt beschouwd, er moet immers wat verloop zijn. De detailhandel verwacht dat het winkelbestand met 20 tot 30 procent zal krimpen, dus er komen nog veel meer winkels leeg te staan. De nood is al hoog en dreigt nog hoger te worden. Bevolkingskrimp, toenemende internetverkopen en hoge kosten van een winkelpand zorgen voor moeilijke tijden voor de winkeliers. Als ondernemersorganisaties als Raad Nederlandse Detailhandel en het midden- en kleinbedrijf om hulp vragen aan de overheid, dan weet je het wel.

De liberale minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) lijkt ook om en zit met de provincies aan tafel om meer onheil af te wenden. In Limburg wordt al jarenlang met een schuin oog naar de provincie gekeken in de hoop dat die ingrijpt. Want er zijn nog altijd gemeenten die hun zinnen hebben gezet op meer vierkante meters winkel, al zijn er ook plaatsen die aan de handrem trekken, zoals Sittard-Geleen en Venray. Tot nu toe was provinciaal ingrijpen ijdele hoop.

Toenmalig gedeputeerde Mark Verheijen van Economische Zaken vond niet dat ‘sanering van de detaihandel een taak is van de provincie'. Maar hij had wel een stok achter de deur om indien nodig mee te slaan, verkondigde hij enkele jaren geleden. De nieuwe gedeputeerde Hans Teunissen (D66) heeft die stok voor de deur gezet, goed zichtbaar. Want ook al geeft hij aan tot goede afspraken te kunnen komen met gemeentes over winkeluitbreidingen, als het moet zal hij tegenstribbelende plaatsen voor de rechter slepen, zegt Teunissen.

Hij heeft enkele gemeenten al de wacht aangezegd, al wil hij niet zeggen welke. Maar het is een publiek geheim dat Vaals, dat een Aldi ‘in de wei' wil toestaan, er één van is. Wat is er veranderd dat de provincie nu wel ingrijpt? Teunissen: „De sector heeft ons zelf gevraagd de rol van provinciale regisseur op te pakken. Zij kunnen het niet.” Wat is het probleem? „In Limburg hebben we te veel van veel te veel. Als we in Nederland alle meubelboulevards bij elkaar zetten, kunnen we 110.000.000 inwoners aan meubels helpen. Het kan dus niet zo zijn dat een gemeente nog met een plan komt voor een meubelboulevard.”

Is dit geen betutteling? „Wij willen geen ondernemertje pesten. Maar veel leegstand leidt tot maatschappelijke problemen, daarvoor zijn wij verantwoordelijk. Ook is er lang gedacht dat het na de crisis wel goed zou komen, dat is niet zo. Het consumentengedrag is veranderd. Je kunt niet meer overal een C&A hebben.” Wat moet er gebeuren? „Gemeenten moeten regionaal afspraken maken omdat iedere ontwikkeling gevolgen heeft voor andere gemeenten. Je krijgt gemeenten met een centrum voor dagelijkse boodschappen en gemeenten waar je gaat funshoppen.

Maar we kunnen niet alléén winkelcentra voor funshoppen hebben. Ik weet dat het pijn doet, maar het is hard nodig dat we ingrijpen. De gemeenten hebben een jaar de tijd gekregen om die afspraken te maken, ik heb er alle vertrouwen dat de drie regio's Zuid, Midden, Noord, tot afspraken komen.” En zo niet? „Dan stapt de provincie naar de rechter. Maar nogmaals, ik verwacht niet dat dit nodig is.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee