VVV: afgeslankt en in vorm

Ralf Seuntjens van VVV is bij na zijn doelpunt.

Ralf Seuntjens van VVV is bij na zijn doelpunt.© Laurens Eggen

Acht punten uit vier duels tegen topploegen: op volle oorlogssterkte is VVV niet minder dan titelkandidaten.

Peter Leijsten

Het moest beter. En dat ook nog gezien de precaire financiële situatie met 30 procent minder budget. Vooruit, één goede periode maakt natuurlijk nog lang geen promotie. Maar VVV staat momenteel als een huis.

De laatste keer dat VVV na negen wedstrijden slechts één keer met lege handen stond zoals in het lopende seizoen het geval is? Het seizoen 2008- 2009. Juist ja, het jaar van de laatste Venlose titel. Zonder op deze plek Hai Berden op te willen roepen de bandenspanning van het Joeksmobiel voor de zekerheid alvast te gaan controleren: VVV is bijzonder aardig op weg.

En dat terwijl er nog altijd een club uit de financiële categorie 1 van de KNVB in De Koel huist, de klas met zorgenkindjes onder verscherpt toezicht uit Zeist. Financiële problemen - op een tekort van 1,3 miljoen euro op de begroting in het eerste jaar na de degradatie van 2013 volgde afgelopen seizoen nog eens een min van een miljoen - maakten dat VVV voor dit seizoen bijna 30 procent terug in begroting moest: van 4,2 naar 3 miljoen. De club nam afscheid van grootverdieners als Melvin Platje, Niki Mäenpää en Pim Balkestein. En van nog een zwik spelers.

SelectieSlechts zestien contractspelers heeft Maurice Steijn nog over na een afslankoperatie waar zelfs WeightWatchers een puntje aan zou kunnen zuigen. De selectie is verder aangevuld met drie huurlingen en zeven amateurs. Minder, goedkoper en beter luidde dan ook het motto voor dit seizoen. Kwaliteit in plaats van kwantiteit. Steijn en technisch adviseur Stan Valckx, inmiddels aan het werk op Cyprus, raakten daarbij de juiste snaar op de transfermarkt.

Nee, Jordy Deckers kan op dit moment niet tippen aan Mäenpää, maar de doelman is een prima, goedkoper alternatief met wie je je kunt vertonen in de eerste divisie. Aan de komst van Ralf Seuntjens ging een wel erg lang voorspel vooraf. Maar de boomlange powerspits laat zien waarom Steijn hem koste wat kost wilde losweken bij Telstar. En Seuntjens laat zien waarom hij zelf zó graag de stap naar VVV wilde maken, met de winnende treffer in geboortestad Breda als voorlopige kroon op het werk.

TransfervrijLeandro Resida, misschien wel het best bewaarde geheim van de eerste divisie, kwam transfervrij over van Emmen. Zoals de betrouwbare rechtsback Moreno Rutten, basisspeler van FC Den Bosch, en de in Oss opgepikte Johnatan Opoku ook al geen cent kostten. Enkel Jason Bourdouxhe zakte door de mand en moet nu wachten wachten op een nieuwe kans terwijl eeuwige linksback Niels Fleuren gewoon weer iedere week een zes scoort.

Op links zorgt Torino Hunte voor de concurrentie voor Vito van Crooij, de belangrijkste exponent van de Venlose jeugdopleiding. Het ongeduldige Venlose publiek vervloekte de toen pas achttienjarige Van Crooij vorig seizoen regelmatig terwijl de jongeling zijn draai probeerde te vinden in een bijzonder moeizaam opererend elftal. Ga er maar aan staan. Steijn hield vertrouwen in de youngster en ziet dat inmiddels dubbel en dwars terugbetaald.

Van Crooij was goed voor goals tegen koploper Volendam en titelkandidaat Go Ahead (2-1, in de laatste minuut) en is geselecteerd voor Oranje onder 20.

CompetitiestartLoodzwaar was de competitiestart. En ziedaar, VVV staat na de eerste periode op de vijfde plek. En dat terwijl het in deze eerste maanden al de complete top drie evenals de vóór dit seizoen als eenzame titelfavoriet bestempelde nummer zes NAC trof. Twee overwinningen en twee gelijke spelen waren daarin de buit. De enige conclusie die daarbij past: op volle oorlogssterkte kan VVV zich meten met de top van de eerste divisie. Niet in de laatste plaats omdat het elftal van Steijn in tegenstelling tot vorig seizoen, toen er een aantal lastige jongens en solisten rondliepen, als een hecht team speelt.

Met ‘op volle oorlogssterkte' is meteen ook de achilleshiel van dit VVV genoemd. Verschil in budget maakt dat Go Ahead en met name NAC en Sparta in de breedte veel sterker zijn. Terwijl Volendam kan bogen op een berg routine. En dat gaat zich in de loop van het seizoen normaal gesproken uitbetalen.

Loopt Ralf Seuntjens volgende week tegen zijn oude club Telstar een zware blessure op, moet Steijn meteen creatief omgaan met zijn beperkte middelen. De diepste middenvelder Johnatan Opoku moet het dan waarschijnlijk overnemen aan het front waarna er een hele carrousel binnen de ploeg op gang komt. Geen ideale situatie maar een ingecalculeerd risico in Venlo.

VVV tot titelkandidaat bestempelen is dan ook een brug te ver. Niet erg. Feit is wel dat het bleke, bij tijd en wijle slaapverwekkende spel van vorig seizoen verjaagd is uit Venlo. Er wordt weer met flair gespeeld in De Koel. De fans hebben het voor het eerst sinds lange tijd weer naar de zin. Ook als het Joeksmobiel straks onverhoopt op stal blijft staan.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee