Het onvermijdelijke ontslag

Trainer Peter van Vossen van Fortuna Sittard

Trainer Peter van Vossen van Fortuna Sittard© Ermindo Armino

Fortuna Sittard zette zaterdagavond trainer Peter van Vossen op straat. De 4-0 in Oss bleek uiteindelijk de druppel.

rvandenbooren

door Jiry Funke

Een kleine 24 uur na de ontluisterende nederlaag bij FC Oss ontsloeg Fortuna trainer Peter van Vossen (47). Een haast onvermijdelijk gevolg van de dramatische resultaten in het nog prille voetbaljaar. Waar de club het nieuws vandaag naar buiten had willen brengen, nam de Zeeuw gisterochtend het heft in eigen hand door bij Fox zijn ontslag wereldkundig te maken. „Zaterdagavond kreeg ik te horen dat ze me de laan uitsturen”, vertelde Van Vossen, die verder onbereikbaar was voor commentaar, op de betaalzender. „Een trainer wordt nooit ontslagen op basis van één slechte wedstrijd. Ik hield er wel rekening mee. Er is intern heel veel aan de hand en dat is eigenlijk al anderhalf jaar zo. De clubleiding kiest nu voor een ander beleid; doodzonde vind ik dat. Na de wedstrijd tegen Oss hebben een veertigtal supporters om mijn ontslag gevraagd en ik heb het idee dat de clubleiding de oren heeft laten hangen naar de mening van die mensen. Heel spijtig.”

Rooskleurige perspectievenLeken de perspectieven voorafgaand aan het seizoen nog zo rooskleurig, begin oktober regeert in Sittard de chaos alweer als vanouds. Met het ontslag van Van Vossen als nieuw dubieus hoofdstuk in de clubhistorie en de koddige communicatie van Van Vossens ontslag als flinterdunne bladzijde. „Ik was wel verrast te horen dat Peter het nieuws zondag zelf naar buiten had gebracht”, bekent voorzitter Martin Masset. „We hadden de intentie om het eerst intern te communiceren en daarna pas extern. Dat is helaas anders gelopen.” Om de crisis in Sittard te bezweren, moet Van Vossen derhalve het veld ruimen. Na afloop van het duel in Oss maakten de meegereisde fans hun ongenoegen kenbaar in een gesprek met Masset, doelman Ferhat Kaya en aanvoerder Roel Janssen. Volgens hen was de oud-international verantwoordelijk voor de bedroevende seizoensstart. Met zijn laconieke houding, zijn aparte handelswijze, zijn monotone manier van spreken in combinatie met de vele nederlagen, deed de Zeeuw het bloed van de aanhang koken. „Er moest wat gebeuren, dat was duidelijk”, vult interim-bestuurslid Rob Schwillens Masset aan. „Afgelopen vrijdag was de teleurstelling bij iedereen, inclusief Van Vossen, enorm. Zijn ontslag is een optelsom van alle resultaten bij elkaar. De ranglijst liegt natuurlijk niet. We staan zeventiende en als de twee ploegen onder ons hun inhaalwedstrijd winnen, zijn we laatste. Afgelopen zomer heeft de selectie een kwaliteitsinjectie gehad, alleen is dat niet in het puntenaantal terug te zien. De druk werd te groot, dan moet je ingrijpen.”

Financiële verplichtingenGeen abc’tje voor een club als Fortuna, die nog maar net van de beademing af is. Een trainer ontslaan kost geld, en juist dat heeft Fortuna maar in zeer beperkte mate. Schwillens: „We gaan onze financiële verplichtingen volledig nakomen. Maar we zullen wel de tering naar de nering moeten zetten. In onze zoektocht naar een nieuwe trainer moeten we creatief zijn.” De beslissing om Van Vossen te ontslaan is volgens Masset en Schwillens breedgedragen en staat los van de acties van supporters. „De fans hebben hier geen stem in gehad. Het bestuur (Masset, Schwillens en Harry van de Venne, red.), Jo Abelshausen als voorzitter van de raad van commissarissen en manager voetbalzaken Charly Chudik waren het unaniem eens om niet verder te gaan met Van Vossen.” Geldschieter René ter Borgh, in het kielzog van Van Vossen mee naar Sittard gekomen, is op de hoogte gesteld van het besluit, maar heeft geen invloed gehad op de beslissing. Masset: „René heeft gezegd dat het bestuur zijn verantwoordelijkheid moet kunnen nemen. En dat hebben we nu gedaan. Wat dat betreft is er dus niets aan de hand.” Vorige week liet Ter Borgh in Voetbal International al weten dat de clubleiding in staat moet zijn zo’n besluit zelfstandig te nemen.

Nieuwe trainerWie de vacante positie moet opvullen wordt de komende tijd bekeken. Assistent-trainer Jeffrey Kooistra doorschuiven is in ieder geen optie, aangezien de Amsterdammer niet de vereiste papieren heeft. Masset: „Komende week gaan we over de invulling nadenken. Het elan moet terugkomen, dat is essentieel voor de continuïteit van de club. We denken dat dat gebeurt met een nieuwe trainer.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee