Abrupt einde aan zorgeloos ‘streamen’

Popcorn Time wordt in Nederland door naar schatting 1,3 miljoen mensen gebruikt. De populairste variant is sinds eind vorige week uit de lucht.

Popcorn Time wordt in Nederland door naar schatting 1,3 miljoen mensen gebruikt. De populairste variant is sinds eind vorige week uit de lucht.© ANP

Onrust in piratenland. Kijkportaal Popcorn Time ligt al lang onder vuur, maar mensen die er eerst onbezorgd films en series keken, zijn nu ineens bang voor claims. Wat is er aan de hand?

rvandenbooren

door Stefan DölckenHet nieuws dat een Nederlandse student op stage in Duitsland daar ruim duizend euro aan filmstudio Warner Bros. moet betalen, omdat hij via Popcorn Time illegaal series had bekeken, sloeg vorige week in als een bom. Een Nederlander die een boete krijgt voor het gebruik van het gratis portaal voor films en series? Ongekend! Nederland loopt weliswaar wereldwijd voorop als het gaat om het aantal gebruikers van Popcorn Time, maar tot nu toe was iedereen het erover eens dat individuele gebruikers geen boetes hoefden te vrezen. In tegenstelling tot landen als Duitsland en Denemarken - waar ‘kijkpiraten' al sinds enige tijd kunnen rekenen op boetes op persoonlijke titel, zagen industrie en auteursrechtenwaakhond Brein in ons land altijd meer in het aanpakken van de aanbieders van illegale films, muziek en series en de digitale kanalen (zoals torrents) waarop ze tot ons komen.

Strategie

Die strategie gaat veranderen, zo blijkt nu. Filmdistributeur Dutch Filmworks overweegt het Duitse voorbeeld te volgen en mensen aan te pakken die op de bank gratis en voor niks smullen van Game of Thrones of de laatste film van Brad Pitt. En Brein liet weten dat de eerste individuele boetes in Nederland wel eens „binnen een maand” op de mat zouden kunnen vallen Megaboetes

De lichte paniek die dit teweegbracht, werd nog versterkt doordat de populairste Popcorn Time-variant er eind vorige week zelf de stekker uittrok, naar verluidt uit vrees voor megaboetes. Andere aanbieders zijn nog wel in de lucht, maar die kampen soms met technische problemen of raden gebruikers aan hun ip-adres te camoufleren, zodat ze niet herkenbaar zijn voor bedrijven en instanties die met boetes dreigen. Ook al geen opsteker voor de hele volksstammen voor wie illegaal streamen inmiddels net zo normaal is geworden als tv-kijken.

Nederland heeft sinds jaar en dag een buitengewoon sterk ontwikkelde ‘piratencultuur'. Sinds het prille begin van illegaal downloaden - herinnert u zich Napster nog? - lopen we voorop als het gaat om freeloaden, zoals de online-is-alles- gratis-instelling ook wel wordt genoemd. Naast die piratenmentaliteit speelt ook een rol dat de meeste Nederlanders beschikken over breedband internet, dat nodig is om films en series in HD-kwaliteit te kunnen streamen.

Vizier

Moeten de freeloaders onder ons zich nu dan echt zorgen gaan maken? Die vraag is lastig met een simpel ja of nee te beantwoorden. De individuele gebruiker is ineens in het vizier gekomen van industrie en auteursrechtenbeschermers, een nieuwe ontwikkeling voor ons land. Of dat dan ook meteen leidt tot claims, zoals Dutch Filmworks en Brein volmondig beweren, valt te betwijfelen. Voordat iemand beboet kan worden, moet eerst duidelijk zijn dat die persoon ook iets illegaals doet. In het geval van Popcorn Time zijn daarvoor IP-gegevens van gebruikers nodig. Die moeten vervolgens worden gekoppeld aan personen. Dat kan alleen via de providers en die hebben er - althans in Nederland - grote moeite mee dat soort privacygevoelige informatie te verstrekken aan derden.

Komt bij dat justitie tot nu toe niet de behoefte heeft gevoeld om providers te dwingen persoonsgegevens af te staan. Mocht dat veranderen, bijvoorbeeld door proefprocessen, dan zouden we ook wel het Duitse systeem kunnen krijgen waarbij ‘kijkpiraten' rekening moeten houden met fikse geldboetes.

Duidelijk is in elk geval dat het streamen van films en series zonder een cent te betalen in nog geen week tijd een stuk minder vanzelfsprekend en zorgeloos is geworden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee