Toekomst zwembad is onzeker

© Fotolia

VENRAY – De toekomst van zwembad De Sprank in Venray is onzeker. De gemeente wil nieuwe afspraken maken met exploitant Laco. Als die echter te veel eisen stelt, dan kan hij pech hebben. In het politieke debat speelt mee dat in Horst aan de Maas gedacht wordt over een nieuw zwembad. Dat geven politieke partijen in Venray te kennen.

Peter Heesen

Esther Hoppenreijs, gemeenteraadslid voor D66, meent dat een gemeente met de grootte van Venray een eigen zwembad hoort te hebben, zodat de kinderen dicht bij huis op zwemles kunnen. Afgaande op ervaringen in andere gemeenten is zij echter bevreesd dat de exploitant bij de onderhandelingen over een nieuwe contract een hogere bijdrage van de gemeente vraagt zonder meer te bieden. „Dan wordt het een lastig verhaal.”

Het CDA, de grootste partij in de gemeenteraad, is het met coalitiepartner D66 eens. Fractieleider Toon Loonen rept eveneens van een „lastige discussie”. „Wij willen graag het zwembad behouden, maar niet ten koste van elke prijs. Laco stelt behoorlijke eisen.”

Als onderdeel van de onderhandelingsstrategie kan dienen dat Horst aan de Maas onderzoekt of ze bij voetbalclub Wittenhorst een nieuw bad moet bouwen, zegt Loonen. Het overdekte zwembad in Venray ging in 1991 open en wordt sinds 1994 beheerd door Laco.

De exploitant verplichtte zich op 1 juni 2016 de gemeentelijke accommodatie te kopen voor een symbolische prijs van 100 gulden (45 euro). Vanaf die datum zou Venray geen exploitatiebijdrage meer verschuldigd zijn. Die bedraagt nu 190.000 euro, waarvan 30.000 euro als compensatie voor het afschaffen van schoolzwemmen. Ook die tegemoetkoming vervalt vanaf 1 juni 2016.

Algemeen directeur Bert Lavrijsen van Laco liet eerder al optekenen in deze krant dat een zwembad niet zonder bijdrage van de gemeente geëxploiteerd kan worden. Tevens voerde hij aan dat Laco „miljoenen” geïnvesteerd heeft in het onderhoud van het zwembad en in aanvullende voorzieningen als een sportschool en een sauna. Hij wil met de gemeente een nieuw, langjarig contract sluiten dat „toekomstperspectief” biedt. Wethouder Lucien Peeters wil alleen kwijt dat hij Laco heeft gevraagd het aflopende contract met één jaar te verlengen onder de huidige voorwaarden. In die tijd kan de gemeenteraad een besluit nemen over de toekomst van het bad.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee