Zoektocht klaslokalen kazerne

Kinderen in het azc in Weert moeten zo snel mogelijk gebruik kunnen maken van hun recht op onderwijs.

Kinderen in het azc in Weert moeten zo snel mogelijk gebruik kunnen maken van hun recht op onderwijs. © Maartje van Berkel

Gemeente en onderwijsinstellingen zijn op zoek naar een geschikte schoollocatie op het terrein van de Van Horne Kazerne in Weert. Dat blijkt nog niet zo makkelijk, ook al ligt er een bestaande school.

rvandenbooren

door Leon Janssen

Henk Jabben, lid van de raad van bestuur van scholenkoepel Meerderweert, heeft zijn keuze voor de plek van een school voor de Weerter vluchtelingen al gemaakt. Gebouw 28, met daarin de leslokalen voor de voormalige kadetten van de Koninklijke Militaire School in Weert.

De school is klaar, je zou er zo in kunnen trekken. Ware het niet dat de gemeente ook rekening moet houden met andere belangen. Want gebouw 28 ligt weliswaar op het kazerneterrein, maar buiten het gebied dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in gebruik heeft genomen voor de opvang van duizend vluchtelingen onder wie een kleine driehonderd kinderen. En dat gebied is bedoeld voor maatschappelijk medegebruik, mede door bedrijven en instellingen waar de stichting Scarabee - die bezig is met een nieuwe bestemming van de voormalige kazerne - afspraken mee heeft gemaakt. Zoals een bedrijf dat opleidingen verzorgt voor beveiligingspersoneel. En dat bedrijf zou eveneens interesse hebben in gebouw 28, omdat daar alle faciliteiten panklaar zijn. „De gemeente zit dus in een lastig parket”, weet Jabben. „Aan de ene kant zou een school voor de vluchtelingen met geringe kosten snel van start kunnen gaan en aan de andere kant moet ze rekening houden met medegebruik.”

Jabben maakte afgelopen vrijdag met onder anderen wethouder Geert Gabriëls een rondgang over het kazerneterrein. „We hebben ook enkele noodlokalen bekeken”, zegt hij. „Maar dat waren containers van vier meter breed. Daarvan kun je er wel een aantal achter mekaar plaatsen, maar dan heb je nog niet meer dan een lange gang waarin je les kunt geven. En de overige gebouwen op het terrein zul je eerst moeten verbouwen om ze geschikt te maken als school.

Onderwijs buiten de kazerne heeft niet de voorkeur. Dan zul je gebruik moeten maken van leegstaande leslokalen versnipperd over de gemeente. Dat is niet bevorderlijk voor goed onderwijs voor de vluchtelingen. Dat te kunnen bieden, is al moeilijk genoeg.”

Jan Mueters, directeur van middelbare school Het Kwadrant in Weert, bevestigt het verhaal van Jabben. „We willen gebouw 28 en wel zo snel mogelijk”, zegt hij. „We hebben als Kwadrant ervaring in het Budelse azc. Die mensen willen graag onderwijs en zijn gemotiveerd. Dat moet je niet frustreren. Bovendien is onderwijs goed voor hun regelmaat.”

Volgens Jabben en Mueters zal er na de herfstvakantie verder wordt gepraat over de onderwijshuisvesting voor de vluchtelingen. Wethouder Geert Gabriëls bevestigt dat de voorkeur van het onderwijs naar gebouw 28 gaat. „Maar we kunnen nog niet toezeggen dat ze het ook kunnen gebruiken, omdat we nog met medegebruik bezig zijn”, stelt hij. „Doel is wel om zo snel mogelijk een geschikt gebouw te regelen, zodat het onderwijs aan de slag kan zonder dat we het medegebruik in de weg staan.” Jean Pierre Schouwenaars van de Stichting Scarabee stelt dat de gemeente nog niet met haar heeft gepraat over de vestiging van een school op het kazerneterrein. „De ontwikkelingen rond het azc, COA en de vluchtelingen gaan buiten ons om”, aldus Schouwenaars.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee