Blijven steken in de jaren 90

Gisteren werd in het buitengebied van Neer gestart met de aanleg van glasvezel.

Gisteren werd in het buitengebied van Neer gestart met de aanleg van glasvezel. © John Peters

Het tergend langzame internet dreef agrariërs en bewoners in het buitengebied van Neer lange tijd tot wanhoop. Maar door de komst van een vijfde windmolen is de ‘digitale woestijn’ binnenkort verleden tijd.

Jule Peeters

De gevels van de bedrijven en woningen aan de Boerderijweg in Neer zijn stuk voor stuk voorzien van een schotelantenne. Waar op een gsm-display normaal gesproken het internetsignaal wordt weergegeven, zijn zodra je de Boerderijweg nadert de woorden ‘geen signaal’ te lezen.

„We noemen het hier de digitale woestijn”, verzucht Hennie Korten. Voor internetaanbieders is het financieel niet aantrekkelijk om in de dunbevolkte gebieden snelle internetverbindeningen aan te leggen. Daarom moet de varkenshouder, zoals de meeste ondernemers en inwoners in het buitengebied, het doen met een oud ADSL-netwerk, ooit aangelegd voor telefonie.

Dat is op zich al behelpen, maar de panden aan de Boerderijweg liggen ook nog eens meer dan vijf kilometer van de centrale vandaan. Het maakt het internet tergend traag. „De techniek is blijven steken, het lijken wel de jaren 90. Dat is voor ons een groot probleem. Als ondernemer word je gedwongen om steeds meer online te regelen. De hoeveelheid aan data is enorm toegenomen de laatste jaren. Maar zelfs zoiets als online boekhouden of belastingaangifte is hier al een hele kluif.”

Aan de Boerderijweg zijn dertien agrarische bedrijven, een horecaondernemer en een particulier gevestigd. Een aantal van hen zocht in het verleden al eens contact met glasvezelleverancier Reggefiber, maar kreeg nul op rekest.

Met de uitbreiding van het windmolenpark dat op een steenworp afstand van Korten en diens buren ligt, kwam er ineens hulp uit onverwachte hoek. Aansluitkosten voor glasvezel bedragen in het geval van Neer 7500 euro per adres. De vijfde turbine die deze zomer in gebruik genomen is, wordt gefinancierd door burgercoöperatie Zuidenwind. En een deel van de opbrengst uit de windmolen wil de coöperatie gebruiken om de omgeving te verbeteren.

„Goede buren zijn belangrijk”, vindt Zuidenwind-secretaris Albert Jansen. „We zijn principieel tegen individuele compensatie en willen in plaats daarvan een bijdrage leveren aan de de gemeenschap.” Over de vraag wat Zuidenwind in Neer zou kunnen betekenen, hoefden de omwonenden van de windturbine niet lang na te denken. Snel internet was ineens binnen handbereik.

Enig speurwerk leerde Jansen dat glasvezel het meest stabiel en betrouwbaar is. Maar daar betaal je dan ook voor. In het geval van de Boerderijweg 7500 euro per adres om precies te zijn. De Rabobank bleek bereid om 5000 euro te investeren. Ook verstrekt de bank een lening zodat het totaalbedrag pas over vijftien jaar hoeft te zijn terugbetaald en biedt het organisatorische ondersteuning. Tijdens een buurtberaad bleek dat iedereen zich kon vinden in een eigen bijdrage van 3500 euro.

De rest wordt door Zuidenwind gefinancierd. Lachend kijken de inwoners toe hoe de glasvezelkabel maandagochtend de grond in gaat. Wethouder Paul Vogels noemt de samenwerking „een voorbeeld voor heel Leudal”. Uit recent onderzoek blijkt dat relatief veel adressen in Leudal nog verstoken zijn van snel internet.

De gemeente heeft een onderzoek ingesteld naar de mogelijkheden om die dekking te vergroten. De resultaten worden over enkele weken verwacht.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee