BBB-NDB met CDA in Beek

BEEK – De gemeente Beek gaat verder met een coalitie van BBB-NDB en CDA. Het college krijgt drie nieuwe wethouders. Tegelijk stopt Maurice Wierix van BBB-NDB als wethouder. Dat maakten de betrokken partijen gisteren bekend.

rvandenbooren

door Emil Visser

De drie nieuwe wethouders zijn Hub Schoenmakers (BBB-NDB), Hub Hodzelmans en Jean Wachelder (beiden CDA). Thijs van Es van BBB-NDB blijft wethouder. Alle wethouders zullen parttime werken. Schoenmakers en Hodzelmans zitten op dit moment nog in de raad. Donderdag worden zij geïnstalleerd als wethouder. Jean Wachelder was al eens wethouder in Beek.

Hij was tot 2002 22 jaar lang wethouder financiën. BBB-NDB en CDA hebben een nieuw coalitieakkoord gesmeed in de afgelopen dagen, nadat de coalitie tussen BBB-NDB en Progressief Beek uiteen viel. Informateur Thijs van Es peilde bij alle raadsfracties de stemming. Al snel werd duidelijk dat Wierix, die sinds 2002 wethouder is in Beek, sowieso al van plan was deze termijn als wethouder niet af te maken. „Ik wilde alleen graag de oplevering van Sportlandgoed De Haamen als wethouder meemaken.

Die oplevering is helaas volgend jaar pas. Ik stop omdat ik doorstroming in het college en in mijn partij belangrijk vind. Ook wil ik een betere balans in mijn werk en privé- leven.” Omdat Hub Hodzelmans vanuit de raad doorschuift naar een wethouderspost, heeft CDA-fractieleider Ralph Diederen aan Rob Schwillens gevraagd om terug te komen als raadslid. Schwillens was juist in juli afgezwaaid als raadslid. Bij BBB-NDB wordt Danny Hendrix door het doorschuiven van Hub Schoenmakers fractievoorzitter.

Marcel Meurkens wordt het nieuwe raadslid voor BBB-NDB. BBB-NDB en CDA hebben samen tien van de zeventien zetels in de Beekse gemeenteraad. Het nieuwe coalitieakkoord is niet op hoofdlijnen, maar zin voor zin overeengekomen. Van Es en Diederen bevestigen dat alles wat in het akkoord staat, wordt ondersteund door beide partijen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee