Scrooge in figuren van zand

In de Wilhelminagroeve in Valkenburg wordt met man en macht gewerkt aan de nieuwe kerstvoorstellingen in zand.

In de Wilhelminagroeve in Valkenburg wordt met man en macht gewerkt aan de nieuwe kerstvoorstellingen in zand. © Rob Oostwegel

Ondergrondse kerststal in Wilhelminagrot Valkenburg kiest voor overbekend verhaal van Charles Dickens In de Wilhelminagrot onder de kabelbaan van Valkenburg wordt hard gewerkt aan de kerststal in zand. Voor de vijfde editie van het festival is een beproefd thema gekozen: Scrooge.

rvandenbooren

door René Willems

Buiten zitten de toeristen nog in hemdsmouwen op het terras, genietend van een heerlijke herfstdag in Valkenburg. Maar bij de kabelbaan aan de Neerhem worden al de eerste kerstbomen de grot in gereden. Nog drie weken, en dan begint in Valkenburg het seizoen van de kerstmarkten.

In de Wilhelminagrot onder de kabelbaan wordt voor het vijfde jaar op rij een kerststal van zand gebouwd. De vorige jaren lag het accent op de geboorte van Jezus. Voor de eerste lustrumeditie valt de organisatie terug op een oud kerstverhaal uit het Engeland van Charles Dickens: ‘A Christmas Carol in Prose’.

„Kerstmis is inderdaad het verhaal van het kindje Jezus dat geboren wordt in een stal bij Bethlehem”, zegt Paul Geenen van Valkenburg A Go Go, eigenaar van de kabelbaan en de Wilhelminagrot. „Maar het is ook, en misschien nog wel meer, een verhaal van naastenliefde en medemenselijkheid. Een thema dat door Dickens prachtig is verwoord in zijn verhaal over de gierige Scrooge.”

Iedereen kent het verhaal van Scrooge, zegt Martin de Zoete, artistiek leider van de bouwploeg in de Wilhelminagroeve: „Weinigen hebben het originele boek van Dickens gelezen. Maar ik denk dat vrijwel iedereen een van de vele, vele verfilmingen heeft gezien. De versie met George Scott uit 1984, of de meer recente remake van Disney met George Clooney.

Je hoeft het verhaal dus niet eerst uitgebreid te vertellen, mensen hebben daar al een beeld van als ze naar de grot komen.” In de grot worden een aantal bekende scènes uit het verhaal uitgebeeld in zand. Daarvoor is alles bij elkaar bijna 800 ton zand de groeve in gereden. Jong zand, legt De Zoete uit, „al praten we ook in dit geval van zand dat een paar miljoen jaar oud is”. Het voordeel van relatief jong zand is dat het minder glad is dan zandkorrels die op het strand liggen.

Daardoor hechten ze beter, aldus De Zoete. „Bouwen met strandzand is net als knikkers stapelen. Dat lukt dus nooit. Deze korrels zijn wat ruwer, waardoor ze wel aan elkaar blijven hangen. Al moet je het zand wel nat maken, zodat het beter kleeft.” Zo’n vijftien zandcarvers zijn in de grot aan het werk. Iedere kunstenaar heeft daarbij de vrije hand. „Al moeten we natuurlijk in de gaten houden dat het uiteindelijk één doorlopend verhaal wordt”, zegt De Zoete. „Scrooge komt in diverse scènes terug.

Het moet uiteraard wel telkens dezelfde Scrooge zijn. Maar dat lukt prima: als je het even niet meer weet, kun je altijd even spieken bij een van de anderen.” De kerststal ‘Magic Sand: A Christmas Story’ gaat 13 november open.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee