‘Deze film laat me zien zoals ik ben’

Filmmaker Maurice Nijsten (links) en Jack Vinders in de filmstudio in Ulestraten. „Er moet een klik zijn, wederzijds vertrouwen.” En dat was er. Dat is er nog steeds.

Filmmaker Maurice Nijsten (links) en Jack Vinders in de filmstudio in Ulestraten. „Er moet een klik zijn, wederzijds vertrouwen.” En dat was er. Dat is er nog steeds. © Roger Dohmen

Het resultaat van vier jaar meekijken in het leven van de zanger, de cabaretier, de acteur en de mens Jack Vinders ‘Jack Vinders... de film!’ Het is niet direct de meest originele filmtitel, maar hij dekt de lading exact. Op 2 november gaat de documentaire, gemaakt door Maurice Nijsten, in Heerlen in première.

rvandenbooren

door Guus Urlings

Eerder deze maand was er al de presentatie van het boek Het geluk van Limburg van Marcia Luyten, waarin zijn levensverhaal de rode draad vormt. En op 2 november gaat Jack Vinders... de film! in première, een documentaire die het publiek negentig minuten lang meeneemt in zijn leven, zijn werken.

Jack Vinders (1949, HeilustKerkrade), zanger, cabaretier, liedjesschrijver, regisseur, acteur, columnist en, o ja, ook nog gemeenteraadslid (voor de PvdA in Kerkrade) is er een beetje verlegen onder. Zóveel aandacht. „Ik zit niet echt zo in elkaar dat ik het liefst naar mezelf kijk...”

Toch, toen hij een tijdje geleden in de studio van filmmaker Maurice Nijsten de film over zijn leven voor de eerste keer mocht zien, was hij onder de indruk. „En eerlijk gezegd was ik na afloop ook een beetje van de kaart. Ik was nerveus, had er toch wel tegenop gezien, maar het was als een warm bad. Ik dacht tijdens het kijken wel eens: doe ik dat echt allemaal? En dan horen wat de mensen over je zeggen... Zo denk je niet over jezelf. Maar Maurice heeft me in deze film vooral laten zien zoals ik ben. En dat vind ik mooi.”

Hoewel hij zowel voor het boek van Marcia Luyten als voor de film van Maurice Nijsten ‘met de billen bloot’ is gegaan, zijn de resultaten niet te vergelijken. Vinders: „Het boek was heftig. Ik ben er nog steeds een beetje van aan het bijkomen. Weet je, als je eenmaal aan het vertellen bent... Ik dacht: als het verhaal van mijn leven verteld moet worden, dan vertel ik het ook zoals het is. Maar als het dan zwart op wit staat, is het plotseling heel erg wáár. Dan komt het als een boemerang naar je terug.”

Aan de film is vier, bijna vijf jaar met tussenpozen gewerkt, er is talloze uren gefilmd. „We zijn er samen intensief mee bezig geweest, je bent overal bij. En je vertelt het verhaal uiteindelijk zélf, zonder tussenkomst van een schrijver. Dat werkt alleen maar als er wederzijds sprake is van vertrouwen. Het is intuïtief. Ik moet me veilig voelen. Dat was het geval. En toch... Het blijft spannend. Maar het is een andere spanning. Bij het boek dacht ik: straks leest iedereen mijn verhaal, weet iedereen alles. Nu is het meer: straks komt mijn kop op een groot scherm en dan zie je zelfs het laatste jeugdpuistje...”

Daar hoeft hij niet bang voor te zijn. Het maken van filmportretten is bij Maurice Nijsten in goede handen. Naast de natuur is het zijn meest geliefde onderwerp. Hij maakte eerder al een hele reeks indringende portretten van beeldende kunstenaars - onder anderen Marijke Stultiens, Sjef Hutschemakers, Appie Drielsma, Gène Eggen - en zijn documentaire over Jack Vinders is na die over Beppie Kraft de tweede in een serietje van zangers dat al een hele tijd in zijn hoofd rondzong.

„Beppie, Jack en Gé Reinders”, lacht hij. „Dat waren de eerste mensen aan wie ik dacht toen na die reeks over beeldende kunstenaars de vraag kwam: en wat nu? Zangers, dus. Want ik zie Jack, ondanks al zijn andere bezigheden, toch vooral als zanger. Een prachtige stem, en hij schrijft prachtige teksten.”

Toch, dat Jack Vinders méér is dan ‘alleen’ zanger, daar kon (en wilde) hij niet omheen. Jack Vinders... de film! is met zijn 90 minuten de langste film geworden die Nijsten ooit gedraaid heeft. „Maar zijn leven is zó vol, ik heb iedere minuut hard nodig om het verhaal te vertellen...”

‘Jack Vinders... de film!’ gaat op maandag 2 november om 20.00 uur in première in het Parkstad Limburg Theater in Heerlen. Met medewerking van Beppie Kraft en schrijfster Marcia Luyten. Eind november is de film in een kortere versie te zien op L1TV.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee