Elke dag andere strikjes, vlechten en bloemen

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De notoire Oktoberfeestganger is modebewust. De lederhose wordt gecombineerd met een fraai hemd of vest en de dirndl moet goed om de vrouwelijke taille zitten. Maar ook het kapsel bij de dames is van belang.

rvandenbooren

Verslaggevers Emil Visser en Job Tiems namen een kijkje.

Bij het Oktoberfeest in Sittard geldt toch wel een beetje zien en gezien worden. De presentatie van de heren en dames is ontzettend belangrijk. Ook op de Festwiese wordt daar rekening mee gehouden. Lederhosekoning Henk Steuns heeft met zijn winkel Lederhosenland zelfs zijn eigen paviljoen, waar bezoekers nog snel even een outfit of de juiste attributen kunnen scoren. Ook handig als je versgekochte broek (door eigen toedoen) scheurt. Dat overkwam één van uw verslaggevers op de feestwei. Als we Steuns tegen het lijf lopen twijfelt hij geen moment als het trieste verhaal van de gescheurde lederhosen in geuren en kleuren uit de doeken wordt gedaan. „Ruil om. Dat valt gewoon onder de garantie.”

KapsalonOpvallend in de lederhosenzaak is het hoekje waar een heuse kapsalon is ingericht. Wendy Kirsch, eigenaresse vanWendy's Bibob Hairshop aan de Dempseystraat in Sittard, en haar collega's meten hier dagelijks dames een Festwiese- kapsel aan. Dit is volgens de haarkunstenares een creatie met veel vlechten, strikjes en bloemen. „En dan niet zo'n klassiek gedoe. Het mag natuurlijk best een beetje hip dameskapsel zijn, maar het past geheel binnen het Oktoberfeest”, zegt ze. Wat in de Oktoberfeest-klassieker Du hast die Haare schön van het Duitse gezelschap ‘Tim Toupet und der singende Friseursalon' (de artiest was vrijdag nog op het Oktoberfeest in Sittard te bewonderen) wordt bezongen, brengen de Sittardse kapsters hier in de praktijk. Lange dagen, zo zegt Kirsch die buiten even in het najaarszonnetje staat bij te komen. „Na een dag vlechten krijg ik nog net een klein biertje opgetild”, zegt de kapster. Uw verslaggevers tonen begrip. Alle bezoekers willen natuurlijk iets anders. Zelf de proef op de som nemen, blijkt onmogelijk. Te kort haar voor een vlecht. Achteraf gezien misschien maar beter ook. Er is een groot aantal ‘kapsel passe partout' verkocht. „Dus elke dag, zes dagen lang, een nieuw kapsel. Tussendoor lopen ook wel eens kermisexploitanten of mensen van de eetkramen binnen. Zij willen hun haren ook gedaan hebben.” Zoals we eerder al concludeerden: zien en gezien worden staat hoog in het vaandel.

Volgende klantKirsch moet weer aan de slag. Haar volgende klant stapt net binnen. Niet de minste overigens. Miss Oktoberfeest Lysanne Corstjens moet worden gesoigneerd voor alweer de voorlaatste avond van het Oktoberfeest. Pal tegenover het paviljoen van Lederhosenland enWendy's Bibob Hairshop ligt het L1 Stube paviljoen. Onze interesse wordt gewekt wanneer we vernemen dat hier deze dinsdagmiddag de tweede voorronde van de talentenjacht L1 & Oktoberfeest Sittard suchen einen neuen Oktoberfeststar. Eerlijk is eerlijk, we zijn allebei niet vies van een stukje muziek en de daarbijhorende Stimmung. Daarbij staat de winnaar van deze talentenjacht vanavond tijdens de grote finale van het Oktoberfeest op de bühne voor vierduizend mensen. Juryvoorzitter John Smeets heet ons welkom. Hij vertrouwt ons toe dat de eerste voorronde een zware was. De tissues en paracetamols waren niet aan te slepen. „En dan niet omdat ik hoofdpijn heb van de feestavonden”, zegt the Voice of Sittard. Volgens de juryvoorzitter was het helemaal niks, zo luidt het keiharde oordeel van de juryvoorzitter. Klinkt veelbelovend.

JuryHet is beter dan de ochtend in de basiliek. Twee kandidaten lang houden we het vol. Een hoogblonde dame die als een paspop Duitse schlagers de tent in schalt en een nèt iets te jolige Dieter Koblenz-wannabe. Twee dames naast ons, vermoedelijk een dag eerder bij Rimpelpop aanwezig, zijn onder de indruk van deze frivole kerel. Zonder vragen pakken ze onze handen om te sjoenkelen. Vooruit dan maar. Om de laatstgenoemde kandidaat kunnen we zelf ook nog wel lachen. Met een paar soepele sprongen belandt hij met zijn vuile schoenen op de lange tafels tussen het bier. Tot groot ongenoegen van één van de toeschouwers, die het liefst zijn ellebogen had gebruikt om die grapjas van de tafel te stompen. Daarna is het toch echt tijd om te gaan. En wie denkt dat we nu érg streng zijn, die had de genadeloze woorden van de jury moeten horen.

Video: Kim Noach

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee