Jacht tegen plaag Kasteelpark

Het wordt steeds stiller in de dierenweide, want de konijnenplaag rond de Kasteelse Bossen trekt ook vossen aan die zich vervolgens ook tegoed doen aan de beesten.

Het wordt steeds stiller in de dierenweide, want de konijnenplaag rond de Kasteelse Bossen trekt ook vossen aan die zich vervolgens ook tegoed doen aan de beesten. © Mara van den Oetelaar

Het aantal konijnen en vossen in Kasteelpark Ter Horst is zo explosief gegroeid, dat de gemeente ze laat afschieten. De inzet van fretten bleek niet effectief genoeg.

rvandenbooren

door Pieternel Kellenaers

Het zijn met name de blessures waar ze zich bij voetbalclub Wittenhorst bij de Kasteelse Bossen in Horst zorgen over maken. Want al rennend in een konijnenhol stappen, kan flink letsel opleveren. Niet voor niets dus dat vrijwilligers speciaal voor dat doel een training hebben gehad om een konijnenhol zo dicht te gooien dat het de dag erna niet weer open is.

„Dan gaat het erom dat je het goede zand gebruikt en dat stevig aanstampt, geloof ik”, zegt voorzitter Ton Hagens van Wittenhorst die de cursus zelf niet volgde. „Voor elke training en elke wedstrijd moeten we de velden inspecteren. Maar alles beter dan het risico lopen dat iemand een blessure krijgt.”

Konijnen lopen al jaren rond in het natuurgebied Kasteelse Bossen, tegenwoordig Kasteelpark Ter Horst genoemd. Hagens vermoedt dat het door de strengere regels in de jacht komt dat de konijnen de laatste jaren een ware plaag vormen. „Nu valt het nog mee, maar in het voorjaar en de zomer bevolken tientallen konijnen elke avond na de training de velden.” Dat door de konijnenplaag ook de vossenpopulatie in het gebied is gegroeid, zou dus vooral gunstig moeten zijn.

En het klopt: de vossen hebben een gunstige invloed op de konijnenpopulatie. Maar ze roven ook regelmatig de dierenweide achter de voetbalvelden leeg. Frustrerend voor vrijwilligers en bezoekers, oordeelt de gemeente. De inzet van fretten de afgelopen jaren bleek niet het gewenste effect te hebben. Daarom laat de gemeente nu weten met de wildbeheereenheid te hebben afgesproken konijnen en vossen te gaan „bestrijden” met kunstlicht.

Felle lichtstralen erop zodat ze als versteend stil blijven zitten en dan afschieten dus. Bij voorkeur in de avond- of vroege ochtenduren zodat andere gebruikers van het park er geen overlast van ondervinden. Wanneer de jacht begint, is nog onbekend. Huub Heyligers van de wildbeheereenheid Horst vindt het nog te voorbarig daar al iets over te zeggen, maar wat de gemeente betreft kunnen de jagers vandaag al aan de slag laat een woordvoerder weten.

Wat Hagens betreft mag de konijnenpopulatie snel uitgedund. „Onze vrijwilligers hebben er hun handen vol aan. Enige goede nieuws is dat ze van de twee kunstgrasvelden afblijven, maar voor de vier grasvelden is het een echte plaag.” Hay Jeurissen, al tien jaar vrijwilliger bij de dierenweide achter de voetbalvelden, vindt de aangekondigde jacht ook prima. „Dit jaar verschalkte de vos zeker vijftien kippen, een pauwhaan en een -hen, parelhoenders en een kalkoenhen. Gelukkig heeft de gemeente beloofd nieuwe dieren te leveren want zo is er voor de kinderen niks aan met alleen een paar geiten en kalkoenen. En als mensen hun kippen over het hek gooien als ze op vakantie gaan? Geen bezwaar, dan hoeven wij ze niet te kopen.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee