Groen licht Kazernekwartier

Het kazerneterrein waar het LeisureDome met onder meer een megabioscoop, een restaurant en de zogeheten Authentic Food & Handmade Markets moet komen.

Het kazerneterrein waar het LeisureDome met onder meer een megabioscoop, een restaurant en de zogeheten Authentic Food & Handmade Markets moet komen. © archieffoto Laurens Eggen

De initiatiefnemers achter het Kazernekwartier en de gemeente Venlo hebben gisteren verheugd gereageerd op de uitspraak van de Raad van State. Die zette het licht voor leisureplannen definitief op groen.

rvandenbooren

door Bas Nollé/John Verstraelen

De gemeente heeft aangetoond dat de leisureplannen onder de noemer Fort van Venlo op het Kazerneterrein ook zonder een al eerder geschrapt VVV-voetbalstadion kunnen worden ontwikkeld, bepaalde de Raad van State (RvS) gisteren.

De hoogste bestuursrechter van ons land maakte gehakt van de laatste bezwaren en liet het gewijzigde bestemmingsplan bijna volledig intact. Tegen de uitspraak- waarop lang is gewacht - is geen beroep meer mogelijk. Venlo kocht het kazerneterrein in 2007. Directeur Frank Vaessen van de Twister Media Groep, die samen met projectontwikkelaar Wijckerveste en bouwbedrijf VolkerWessels het Fort van Venlo wil realiseren is blij met de uitspraak.

„Het zou gek zijn als het nu nog fout loopt. We hebben gewoon doorgewerkt. Maar kunnen nu concrete financiële overeenkomsten gaan sluiten. Die zijn voor 95 procent rond.” De initiatiefnemers werken aan een LeisureDome met onder meer megabioscoop en restaurant in combinatie met een grote markt voor handgemaakte producten: de zogeheten Authentic Food & Handmade Market. Verantwoordelijk CDA-wethouder Jos Teeuwen is „verguld” met het oordeel.

„De Raad van State zegt dat de plannen een goede onderbouwing hebben. Dit is een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van het Kazernekwartier.” Volgens Teeuwen en Vaessen verlopen de onderhandelingen in een goede sfeer. Zoals bekend krijgt de gemeenteraad in het eerste kwartaal van 2016 de uitgewerkte plannen voorgelegd. De RvS droeg Venlo in augustus 2014 op om het bestemmingsplan op drie punten te actualiseren. Eén van die punten was het schrappen van het voetbalstadion, dat een belangrijk onderdeel vormde voor de ontwikkeling van het terrein. Voetbalclub VVV-Venlo trok zich eerder terug waardoor de bouw van het stadion niet doorging. Venlo moest de behoefte aan de grootschalige leisurefuncties daarom beter onderbouwen. In het bestemmingsplan acht de RvS dat voldoende gelukt. ‘Bij een activiteit als deze geldt dat het aanbod de vraag schept, oftewel: een goed initiatief schept zelf zijn behoefte’, zo staat in de uitspraak.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee