‘Weert is enorm achteruitgegaan’

Zijstraatje van de Van Berlostraat en de  Kromstraat in Weert.

Zijstraatje van de Van Berlostraat en de Kromstraat in Weert. © Maartje van Berkel

De (zij)straatjes van Weert kunnen wel wat gezelliger. Het Centrummanagement zet daarom de inwoners aan het werk: verzin een fris ontwerp voor de ‘lelijkste’ straatjes.

rvandenbooren

door Lotte Wullems

Met zijn schouder leunt hij nonchalant tegen de kraam waar de lucht van versgebakken wafels je tegemoetkomt. Zijn ogen scannen de Weerter Nieuwe Markt, waar verspreid over de langwerpige banken een aantal mensen geniet van het najaarszonnetje.

De herfstbladeren bij hun voeten vormen wellicht het spannendste kleurenspel, want van de panden moet Weert het veelal niet hebben. „Het was veel gezelliger hier. Weert is enorm achteruitgegaan”, constateert Cees Brouwer. Grootste pijnpunt? Zonder meer de leegstand, meent hij. „Laatst vertelde iemand mij dat vanaf het station tot hier 22 panden leegstaan. Dat is niet normaal.”

Dat de binnenstad wel wat meer sfeer kan gebruiken, vindt ook het Centrummanagement Weert. Samen met Stichting Architectuurlijk Weert, de Vereniging van Vastgoedeigenaren Centrum Weert, de gemeente Weert en Buro Beeldvang is daarom een initiatief opgezet om de ‘lelijke’ zijstraatjes van Weert aan te pakken. Inwoners en omstanders kunnen hun eigen ontwerp insturen en zo kans maken op een aardig zakcentje, oplopend tot 2500 euro.

De beste ideeën worden uiteindelijk ook echt gerealiseerd, uit het potje van de Bedrijven Investerings Zone (BIZ). Enkele voorbeelden van lelijke zijstraten zijn volgens de organisatie de Van Berlostraat, de Kromstraat en de Carisstraat. Zelfs het Paradijsstraatje doet haar naam geen eer aan. Gerard Boogert, die samen met zijn vrouw op de kruising van de Langstraat staat, lijkt ook niet echt te genieten van het straatdecor.

Het stel woont sinds twaalf jaar weer in het eigen Weert. Maar niet vanwege de allure van de stad. „Ik heb er eigenlijk geen goed woord voor over. Door de stadsvernieuwing zijn alle oude elementen weg. Zoiets kun je niet terugdraaien.” Gerard knikt instemmend. Ook hij mist de authentieke sfeer. „Ze zouden eens per pand moeten kijken naar de buitenkant. Dat ze wat meer warmte uitstralen, met mooie gevels bijvoorbeeld. Nu is er geen enkele winkel die mij naar binnen trekt. Ik kom er alleen als ik iets nodig heb.” Iets nodig hebben. Dat is ook de reden dat Harrie en Annie Loomans zo nu en dan de oversteek over de provinciegrens maken vanuit Someren. „Hier zijn meer winkels.” Zo praktisch kan het zijn. Wat voornamelijk opvalt? Annie: „Sommige zijstraatjes zijn zo donker. Daar loop je in de avond niet graag.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee