Bibberen hoog boven de grond

Het uitzichtplatform in de ENCI-groeve is vanaf vandaag toegankelijk voor het publiek.

Het uitzichtplatform in de ENCI-groeve is vanaf vandaag toegankelijk voor het publiek. © Rob Oostwegel

Maastricht heeft er een hotspot bij. Een platform dat 40 meter boven de ENCIgroeve zweeft. Gisteren werd het officieel geopend. Het uitzicht is fenomenaal.

rvandenbooren

door Rob Cobben

Hoogtevrees? Nooit gehad.

Totdat ik vorig jaar de 38 meter hoge glazen skywalk van de Wilhelminatoren in Vaals opliep. Dat was peentjes zweten! En nu moet ik een trap van 210 treden opklauteren om het nieuwe uitzichtplatform in de ENCI-groeve te betreden. En dat dek hangt maar liefst veertig meter boven de grond! Is het eng, wil een mevrouw van Natuurmonumenten weten?

Ja, het is eng, heel eng! Met knikkende knieën gaat het richting het uiterste puntje van het achttien meter lange, zwevende plateau. Niet naar beneden kijken, luidt het advies. En verhip, dat werkt. De hartslag daalt en het lukt zelfs om te genieten van het adembenemende uitzicht op de groeve met z’n gele mergelwanden en felgroene waterpartijen, de in prachtige hersftkleuren getooide Sint-Pietersberg, de Maas, Heugem en - iets verder weg - het Savelsbos en de Keerderberg.

Precies honderd dagen is er gewerkt aan de aanleg van het panoramadek en de trap, waarmee een oude route tussen Luik en Maastricht wordt hersteld. Zo’n honderd genodigden - bestuurders, ingenieurs, adviseurs en buurtbewoners - vergapen zich deze woensdagmiddag aan de betonnen en stalen constructie. En aan het vergezicht. Ruim één miljoen euro heeft de aanleg gekost, legt Peter Mergelsberg, directeur van de stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCIgebied uit.

Dat bedrag is opgehoest door diverse partijen, zoals ENCI, provincie, gemeente en Natuurmonumenten. Mergelsberg spreekt van een mijlpaal, al voegt hij eraan toe dat de transformatie van de groeve tot natuur- en recreatiegebied met plek voor duurzame bedrijfjes nog lang niet voltooid is. „We zijn nog wel tot 2020 bezig.” Tony de Haan, die namens Natuurmonumenten bij het project betrokken is, praat over een ‘unieke klus’ die is geklaard: „Dit kom je nergens anders in Nederland tegen.”

Natuurmomumenten gaat het plateau, de trap en de wandelpaden naar Châlet d’n Observant aan de overzijde van de groeve beheren. Die paden moeten nog worden aangelegd en dat is de reden dat de trap pas volgend voorjaar opengaat, terwijl het uitzichtplateau nu al gratis toegankelijk is voor publiek. Terwijl de genodigden op het plateau luisteren naar diverse sprekers, nipt Wim Knols op enige afstand aan een glas champagne. „Allemaal leuk en aardig, die toespraken van belangrijke mensen.

Maar ze vergeten mijn medewerkers”, zegt de directeur van het Maastrichtse bouwbedrijf Knols Projects. „Die hebben een huzarenstuk geleverd. Ze hingen met touwen aan de mergelwanden om hun werk te kunnen doen.” Knols schudt enkele feiten uit z’n mouw. Er is 210 kubieke meter beton gegoten, 50.000 kilo staal gebruikt en een 450 ton wegende kraan heeft de materialen - ruim een ton in gewicht - naar boven gehesen. Het platform heeft een draagkracht van 25 ton, vertelt Knols: „Je kunt er zelfs met een brandweerwagen op rijden.” Ja, hij is trots, bekent hij. „We hebben al veel bijzondere opdrachten gehad: een zwevende trap aanleggen in het Ainsi-theater, een huis in de Batterijstraat voorzien van hangende betonvloeren. Maar zo’n klus als deze krijg je nooit meer. Dit is echt buitencategorie.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee