Duurzaam voedsel steeds meer in trek

© Fotolia

Consumenten hebben vorig jaar 18 procent meer duurzaam voedsel gekocht dan het jaar daarvoor. Het marktaandeel van dier- en milieuvriendelijk geproduceerd voedsel steeg van 6 naar 7 procent. Het gaat om minstens 2,6 miljard euro, waarvan ruim 1,1 miljard euro biologische producten.

rvandenbooren

Dit blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2014, die staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In onder meer horeca, zorginstellingen en catering (de professionele markt) namen de duurzame producten toe met 74 procent. In supermarkten en speciaalzaken zet de groei van de afgelopen jaren gestaag door.

Grotere uitgaven

,,Dat duurzaam voedsel de toekomst heeft blijkt wel uit de forse groeicijfers'', reageert Dijksma. ,,Mensen zijn steeds meer bereid geld uit te geven aan een duurzaam en eerlijk product. Dat is goed nieuws voor het milieu en dierenwelzijn. Maar zeker ook voor alle voedselproducenten die willen verduurzamen.''Bij de duurzame producten groeiden vooral koffie (52 procent meer), eieren (40 procent plus) en zuivel en drank (ruim 30 procent). De sectoren vlees (0 procent) en vis (- 4 procent) weken af. Dit komt onder meer omdat er sowieso minder is uitgegeven aan vis en vlees. Ook is er minder vis met een keurmerk gevangen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee