Bilzen strikt sterrenhotel

© MGL

Frapper toujours, zeggen de Fransen zo mooi, oftewel blijven hameren op iets dat je dringend noodzakelijk acht. In het Belgische stadje Bilzen, vlak over de grens bij Maastricht, weten ze er alles van. Na jaren van duwen, trekken en soebatten, gaat een langgekoesterde wens in vervulling: kasteeldomein Alden Biesen krijgt eindelijk zijn (top)hotel. Inclusief tal van eigentijdse voorzieningen.

rvandenbooren

door Laurens Schellen

De kogel was tergend lang onderweg, maar is nu dan eindelijk door de spreekwoordelijke kerk. Of, in dit geval, beter gezegd door het kasteel: door de majestueuze landcommanderij Alden Biesen, het bijna zestig hectare grote domein in Rijkhoven. Een nietig landelijk dorpje dat deel uitmaakt van de gemeente Bilzen, op luttele kilometers afstand van Maastricht.

Na jaren van plannenmakerij, gesoebat en getouwtrek, krijgt het monumentale kasteelcomplex van Alden Biesen, dat al decennialang fungeert als cultuur-, evenementen- en cultuurcentrum, de beschikking over een sterrenhotel. Met 75 luxueuze kamers, een restaurant met weids buitenterras, loungebar en lobbyruimten, wellness, zwembad, en feest- en vergaderzalen. Een even vurige als langgekoesterde wens van het Bilzense gemeentebestuur, onder aanvoering van Frieda Brepoels.

Een politiek-bestuurlijke duizendpoot die eerder onder meer gedeputeerde, Kamerlid en Europarlementariër was. „We krijgen waarvoor we vanaf dag één gegaan zijn: een kwaliteitshotel met duidelijke meerwaarde. Niet alleen voor het kasteeldomein zelf, maar voor de hele Euregio. Met dit hotel zetten we Bilzen en Alden Biesen definitief op de toeristische kaart”, verzekert Brepoels triomfantelijk. De zestigjarige burgemeester, geboren en getogen in het Bilzense kerkdorp Mopertingen, doelt op het gemeentelijk actieplan om meer volk naar de landcommanderij en het stadje te lokken. Alden Biesen trekt jaarlijks ruim een kwart miljoen mensen, hoofdzakelijk bezoekers van evenementen.

„We willen ook meer verblijfstoeristen en recreanten trekken”, liet wethouder Guy Swennen eerder al weten in deze krant. Zowel stadsbestuur als de Vlaamse overheden, die samen bijna 6,5 miljoen euro in het project steken, zijn ervan overtuigd dat het tophotel daarbij een sleutelrol vervult. Het krijgt, aan de rand van het kasteeldomein, onderdak in de voormalige rentmeesterij. Een verpauperd en al jaren leegstaand rijksmonument uit de zeventiende eeuw, omgeven door uitgestrekt groen. De gemeente kocht het complex inclusief bijbehorende grond acht jaar geleden voor bijna twee miljoen euro. De eerste, broodnodige restauratiewerkzaamheden zijn inmiddels gestart. Aansluitend volgt een grootscheepse verbouwing, renovatie en uitbreiding van het complex met nieuwe vleugels.

„Het wordt een gedurfde combinatie van historische en moderne architectuur. Het gebouw wordt op zichzelf al een blikvanger”, voorspelt Brezelf al een blikvanger”, voorspelt Brepoels. Het prijskaartje is dan ook navenant: alles bij elkaar gaat de bouw van het hotel ruim 13,5 miljoen euro kosten. Naast de lokale en Vlaamse overheid ten. Naast de lokale en Vlaamse overheid en de provinciale investeringsmaatschappij LRM, neemt een consortium van twee Belgisch-Limburgse vastgoedconcerns (Groep GL en Vestio) een groot deel van de investering voor zijn rekening.

De exploitatie komt in handen van de Belgische hotelketen Martin’s, geleid door de van oorsprong Britse familie Martin. Het bedrijf heeft er zijn handelsmerk van gemaakt zijn chique hotels onder te brengen in historisch, industrieel of architecturaal erfgoed. In portefeuille zitten onder meer een monumentaal klooster in hartje Leuven, een oud kerkgebouw in (Vlaams) Mechelen en een ontmantelde suikerraffinaderij in Waterloo. Het hotel in Bilzen wordt de eerste vestiging van Martin’s in Belgisch-Limburg. LRM-topman Stijn Bijnens deelt de optimistische visie van Brepoels als het gaat om de toeristische potentie van het rentmeestershotel.

„Het wordt een trekpleister van formaat, met een uitstraling die tot ver buiten de provinciegrenzen reikt.” Gelet op de omvang van het project rekent het Bilzense gemeentebestuur op een bouwtijd van circa twee jaar. „Het is de bedoeling dat het hotel eind 2017 de poorten opent”, laat een eind 2017 de poorten opent”, laat een woordvoerder weten. Naar verwachting zullen er zo’n zestig personeelsleden aan de slag gaan. De kwaliteitshotels in en rond Maastricht zijn ast gewaarschuwd. Maastricht zijn alvast gewaarschuwd. Om de hoek ligt een geduchte concurrent op de loer, zoveel is wel zeker

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee