VVV-rapport zegt nog niets

VVV-voorzitter Hai Berden© ANP

Bijna een jaar na de hulpvraag van VVV-voorzitter Hai Berden, moet er duidelijkheid komen wat de gemeente Venlo voor de voetbalclub kan doen. Wat is de maatschappelijke waarde van voetbalclub VVV, wat is de huidige situatie bij de club en hoe staat het er financieel voor? Een commissie van wijzen komt eind november met de antwoorden. Daarna komt de echte vraag aan bod: wat willen VVV en de gemeente Venlo nu precies?

Harry Lücker

VVV-voorzitter Hai Berden vroeg begin dit jaar om steun van de gemeente Venlo. „De club zat toen in financiële problemen, dreigde de begroting niet op orde te krijgen waardoor zelfs een licentie in gevaar zou komen”, verwoordt wethouder Stephan Satijn (VVD, Economische Zaken) het vertrekpunt. „Die financiële noodzaak is weggenomen doordat wij opnieuw een ultiem beroep hebben gedaan op het bedrijfsleven en dat is ons te hulp geschoten.We hebben tot nu toe nooit tevergeefs een beroep gedaan op het bedrijfsleven, maar je kunt niet ieder jaar terugkomen.

Bovendien hebben ondernemers het momenteel ook lastig. Er moet dus een structurele oplossing komen”, zegt voorzitter Hai Berden die inmiddels ook met de andere Limburgse voetbalclubs optrekt in een soortgelijke lobby richting provincie. Het hoeft geen verrassing te zijn dat VVV die structurele oplossing zoekt bij het stadion. Plannen voor een nieuw multifunctioneel stadion mislukten, maar Berden geeft iedere keer weer aan dat de huidige accommodatie eigenlijk niet meer voldoet. ‘Alde kraom’, noemde de voorzitter De Koel eerder dit jaar in deze krant. „We zijn gebaat bij continuïteit en het huidige stadion helpt daarin niet”, is alles wat Berden er nu over kwijt wil. Zolang de commissie van wijzen nog niet met haar aanbevelingen is gekomen, houden VVV en Venlo zich op de vlakte.

Een overheid vragen om steun is één, snel een duidelijk antwoord krijgen is wat anders. Satijn benadrukt dat in het rapport van de VVV-commissie geen uitgewerkt plan of voorstel staat. Het is een verkenning van mogelijkheden. En dat moest zeer zorgvuldig gebeuren, vandaar de lange wachttijd. Vervolgens is het aan de politiek of die mogelijkheden worden gegrepen. En gegrepen kunnen worden, want net als VVV heeft ook de gemeente Venlo weinig tot niets te besteden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal