Jong. Vrouw. Hoogopgeleid. Mooi, maar alcoholist

Print
Jong. Vrouw. Hoogopgeleid. Mooi, maar alcoholist

Afbeelding: Stockfoto

Jonge, hoogopgeleide vrouwen zijn steeds vaker gevaarlijke drinkers, blijkt uit onderzoek. Loïs Bisschop (30) was er zo een. ‘Kater na kater. Tot ik niet meer kon’.

Door Steven Musch 

Als ze haar eerste biertje drinkt is ze 14 jaar. Haar vriendinnen dansen met jongens, maar zij durft dat niet. Onzeker is ze, verlegen. Loïs Bisschop kan zich het moment nog zo voor de geest halen. „Dat biertje liet mijn onzekerheid van me afglijden, ik voelde het gebeuren”, zegt ze. „Ik dacht: dít is wat ik moet hebben om geaccepteerd te worden.” Jaren later - ze is dan 28 - loopt ze op een ochtend over straat. Gebroken, met een kater, en zwaar depressief. „Ik was zo ver heen. Ik had jarenlang roofbouw gepleegd op mijn lichaam. Kater na kater. Ik kon niet meer. Ik viel de hele tijd bijna om, en op een gegeven moment realiseerde ik me: ik heb een alcoholverslaving.”

Stoppen
De volgende dag maakte ze een afspraak bij de dokter en vanaf dat moment stopt ze met drinken. „De eerste maanden bleef ik thuis. Ik stopte met mijn studie en mijn bijna volledige baan in de horeca. Het enige wat ik deed was eten, drinken - nee, géén alcohol - en sporten. Eigenlijk wilde ik mezelf vastbinden, omdat ik het liefst naar een slijterij of een kroeg wilde rennen. Het enige wat je kunt doen is niet toegeven aan dat stemmetje.” In plaats van aan te kloppen bij de AA of een afkickkliniek besloot Loïs haar afkickproces te filmen met haar iPhone. Van die beelden maakte zij een documentaire waarmee zij vorig jaar afstudeerde bij de opleiding culturele maatschappelijke vorming aan de Hogeschool van Amsterdam. Een halfjaar later bracht ze ook haar boek uit: Ik ben Loïs en ik drink niet meer. Inmiddels is ze al meer dan twee jaar clean. Ze zit op een terrasje in de zon. Als de ober vraagt wat ze wil drinken, bestelt ze een gemberbiertje - limonade zonder alcohol. „Voorheen gingen er op het terras zeker een stuk of tien wijntjes in”, zegt ze.

Twee flessen
Op het hoogtepunt dronk ze dagelijks gemiddeld twee flessen, na het werk in de kroeg, of thuis. Als ze uitging nam ze behalve wijn ook sterke drank en drugs. „Ik dronk eigenlijk altijd, totdat ik gaten in mijn geheugen had.” Daarnaast verloor ze elk jaar ongeveer acht pinpassen en tien fietsen. „Dan heb je nog een goed verhaal ook. Mijn vrienden vonden dat grappig.” Dat het grondig mis was, realiseerde Loïs zich pas toen de ellende zich begon op te stapelen. Ze belandde op de eerste hulp, kreeg regelmatig paniekaanvallen, trilde en was depressief. Alsof dat nog niet genoeg was, liep haar relatie op de klippen en brak ze met een goede vriendin. „Ik moest de bodem raken, om me te realiseren wat er aan de hand was”, zegt ze.

Emancipatie
Loïs is niet de enige jonge, hoogopgeleide vrouw die te veel dronk. Dat blijkt onder meer uit een onderzoek dat de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) onlangs naar buiten bracht. Onderzoekers van de London School of Economics kwamen vijf jaar geleden al tot dezelfde conclusie. Het lijkt een gevolg van de emancipatie, stellen de onderzoekers. Hoogopgeleide vrouwen krijgen op steeds hogere leeftijd kinderen en hebben daarom meer tijd voor een borrel. Daarnaast ondervinden ze door hun drukke banen meer stress. Loïs herkent het probleem. Naast haar studie had ze een bijna volledige baan in de horeca. „Alcohol drinken is normaal, het is volkomen geaccepteerd, zeker in het studentenleven en de horeca. Na het werk borrelde ik vaak met collega’s of vriendinnen. Ik had een druk sociaal leven, want dat gaf me een excuus om te drinken. Zonder alcohol kwam ik er achter dat ik met de meeste mensen eigenlijk weinig had.” 

Onderschat
Volgens Loïs worden drankproblemen bij vrouwen onderschat. „Voor mannen is het stoer als ze drinken, maar voor vrouwen is het een taboe. Er wordt steeds meer verwacht. Je moet mooi zijn, grappig, slim, je moet werken, carrière maken, kinderen krijgen. Alcohol is in eerste instantie een prima middel om dat vol te houden.” Toen Loïs op zoek ging naar hulp en informatie kon ze die niet vinden, tenminste: er was geen specifieke hulp voor mensen van haar leeftijd. Naar een afkickkliniek of de AA wilde ze niet. „Ik ben er wel geweest, maar ik vind het geen prettige omgeving. Ze werken er met schema’s en protocollen. Ik voelde me behandeld alsof ik gestoord was.” Wat haar ook tegenstond, was het verborgene. „Het moet anoniem en achter gesloten deuren, terwijl een verslaving niets is om je voor te schamen. Het moet juist bespreekbaar worden. Ik vind dat je trots mag zijn als je je probleem erkent.” Dat moet ik maar eens opschrijven, dacht ze. Het boek dat ze schreef, werkte voor haar als therapie.

Rode draad
De rode draad in het boek vormt haar vader, die vandaag de dag nog steeds veel drinkt en in haar jeugd verslaafd was aan heroïne. Door die verslaving gingen haar ouders al vroeg uit elkaar. „Dat zijn pijnlijke herinneringen. Het voelde alsof drank en drugs voor mijn vader belangrijker waren dan ik. Heel veel van mijn verdriet heb ik daarom weggedronken.” Ook haar grootmoeder was een zware alcoholist. Zij overleed aan de gevolgen van overmatig drankgebruik. Loïs’ moeder zag dat aan en besloot op haar zestiende nooit een druppel meer te drinken. „De alcoholverslaving zat dus in de familie”, zegt ze. Als de ober langsloopt, bestelt Loïs nog een gemberbiertje. „Af en toe voel ik me saai. Dan mis ik de drank, en het gevoel dat daar bij hoorde. Ik ben erg op zoek naar vrijetijdsbesteding zonder drank. Toch is het leven zonder veel leuker.” Concrete toekomstplannen heeft ze niet. Misschien een vervolg schrijven op haar eerste boek, zegt ze. „Ik moet mijn dromen verwezenlijken. Het probleem is dat ik niet precies weet wat die dromen zijn. Ik heb me daar nooit mee beziggehouden. Ik was alleen bezig met drinken.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen