Limburgse profs in de eredivisie: hosanna of drama?

Print
Limburgse profs in de eredivisie: hosanna of drama?

Mitchel Paulissen Afbeelding: Ermindo Armino

De een klopt op de poort van Oranje, de ander snakt naar het moment waarop hij zijn carrière eindelijk uit het slop kan trekken. De tien Limburgse profs die dit seizoen met regelmaat in de eredivisie spelen, worden heen en weer geslingerd tussen uitersten.

Danny Hoessen (24), FC Groningen
Waar is de Danny Hoesen gebleven die zich met flair en bravoure presenteerde in het Bernabeu van Real Madrid? Kreeg een droomkans om furore te maken bij Ajax, maar zijn roze wolk in de Arena verdampte veel te snel. In Groningen slaagt hij er vooralsnog niet in om het talent dat hem wordt toegedicht te verzilveren. De spits uit Heerlen oogt anno 2015 als een momentenvoetballer die slechts zelden een flits van zijn Torinstinkt laat zien.Wie weet het vuur in Danny weer op te poken? Danny zelf?

Bryan Linssen (25), FC Groningen
Een compilatie van zijn doelpunten zou een prachtig levend schilderij opleveren. Het lijkt wel of Bryan Linssen patent heeft op het scoren van mooie goals, die meestal ook nog belangrijk zijn. Dat deed hij bij Fortuna, MVV en VVV. En later ook bij Heracles en nu FC Groningen. Dat is geen toeval, dat is kwaliteit. Dat hij heel af en toe op de reservebank terechtkomt, lijkt vooral een truc om hem te prikkelen. De vraag is hoeveel progressie hij nog kan maken. Genoeg voor weer een trede hogerop?

Jorrit Hendrix (20), PSV
Goed, het is pas november, maar toch mag je gerust concluderen dat dit het seizoen is van de doorbraak van Jorrit Hendrix. Min of meer geruisloos speelde hij zich in de basis bij PSV, waar hij op een cruciale positie in het hart van de ploeg (controlerende middenvelder) de balans bewaakt. Voor een speler van pas twintig jaar doet hij dat met opmerkelijk veel rust en tactisch inzicht. De jeugdinternational uit Panningen begint langzaam te kloppen op de poort van het grote Oranje, al heeft hij nog wat vlieguren in het (internationale) clubvoetbal nodig om verder te rijpen.

 

Joshua Brenet (21), PSV
Incasseringsvermogen heeft Joshua Brenet in ieder geval, zo bewijst hij dit seizoen. De jonge vleugelverdediger, geboren en deels opgegroeid in Kerkrade, kreeg bakken van kritiek over zich heen gestort, maar liet zich niet uit het veld staan. Met enkele ijzersterke wedstrijden, waaronder de sensationele overwinning tegen Manchester United, nam hij sportief revanche. Niettemin zal hij de wisselvalligheid uit zijn spel moeten elimineren, wil hij in de toekomst een gevestigde waarde worden in Eindhoven.

Guus Hupperts (23), AZ
In Kerkrade denken ze geregeld met de nodige weemoed terug aan de rushes van Guusje, maar boven de rivieren heeft hij zijn belofte nog niet kunnen waarmaken. Sterker, de aanvaller uit Gulpen staat in Noord-Holland stil in zijn ontwikkeling. Zijn grootste kwaliteit - intuïtieve, snelle demarrages op de vleugel - komt nog te weinig uit de verf en Hupperts heeft nog niet kunnen aantonen dat hij mee kan in het dynamische en technisch vaardige combinatiespel van AZ. Progressie is snel gewenst, anders ligt zijn toekomst wellicht ergens anders.

Willem Janssen (29), FC Utrecht
Is na veelbelovende (VVV, Roda) en tegenvallende (FC Twente) jaren in zijn natuurlijke habitat terechtgekomen: aanvoerder en aanjager van een goede middenmoter in de eredivisie. Dat de speler uit Well op handen wordt gedragen in de Domstad, was te zien tijdens de wedstrijd bij PEC Zwolle. De fans van Utreg, toch geen koorknapen, hadden hun Willem uitgenodigd in het uitvak.

 

Bryan Smeets (22), De Graafschap
Zag De Graafschap vorig seizoen min of meer bij toeval promoveren en kwam zo na vijf jaar MVV eindelijk in zijn gedroomde theater terecht, de eredivisie. Daar ondergaat hij meteen een harde en louterende test, als vormgever van een ploeg die het hele seizoen tegen degradatie gaat vechten. De middenvelder uit Maastricht wisselt gelukkige met minder gelukkige wedstrijden af, maar doet geen concessies aan zijn stijl: in elke pass legt hij risico. Het levert hem vooralsnog een onomstreden basisplaats op bij de hekkensluiter in de eredivisie uit de Achterhoek.

Dirk Marcellis (27), PEC Zwolle
Er waren mensen op de Planeet Voetbal die in Dirk Marcellis ooit een nieuwe Jaap Stam zagen. Robuust, onverstoorbaar, taakbewust. Captain van het Oranje onder 17 dat brons greep. Maar ergens onderweg knakte de curve van de verdediger uit Horst, mede door blessures. Nu is hij vooral broodvoetballer, nog altijd taakbewust, maar in het besef dat de top niet meer haalbaar is. De lat ligt tegenwoordig bij PEC Zwolle, waar zijn kwetsbare fysiek (hamstrings) weer voor tegenwind zorgt.

 

Daryl Werker (21), Roda JC
Maakte vorig seizoen een spectaculair Roda-debuut met bekerwinst op PSV. Maar betaalde daarna leergeld door twee penalty's in de derby tegen Fortuna te veroorzaken. Bepaald geen voetballer met oogkleppen, getuige zijn studie geneeskunde in Maastricht. Nu wordt hij in de eredivisie in het diepe gegooid, door de blessure van Arjan Swinkels. De ontgroening bij Ajax (6-0) was hard, de komende wedstrijden moeten aantonen of de verdediger uit Mechelen het niveau nu al aankan.


Mitchel Paulissen (22), Roda JC
De held van de play-offs is in de eredivisie voorlopig een eindejaars student die opnieuw examen moet doen. Van zijn technisch arsenaal hoeft hij Roda-chef Darije Kalezic niet te overtuigen, van zijn duelkracht en fysieke vermogen des te meer. Pas als hij die stap heeft gezet, lijkt hij in Kerkrade weer een rol als smaakmaker te kunnen spelen. Paulissen zelf snakt ongetwijfeld nog meer naar dat moment dan de fans die hunkeren naar talent van eigen bodem. Wanneer krijgt hij die kans van Kalezic?