Roda JC door oog van de naald tegen amateurclub

Hicham Faik tijdens het bekerduel met FC Lienden

Hicham Faik tijdens het bekerduel met FC Lienden© ANP

Roda JC heeft zich na penalty's geplaatst voor de achtste finale van de KNVB Beker. Het won na strafschoppen van Topklasser FC Lienden.

ilemmens

Lienden nam in de eerste tien minuten brutaal het initiatief. Van inzakken op eigen helft was totaal geen sprake. De ploeg van Hans van der Haar dicteerde en werd zelfs twee keer gevaarlijk vanaf de flank.

Roda is in de competitie al zes wedstrijden zonder overwinning en dat vreet zichtbaar aan de ploeg. De fraaie start van het seizoen vervaagt zienderogen, het zelfvertrouwen kalft af. Op papier zou een bekerpotje tegen amateurs dan zalvend moeten werken. De praktijk is weerbarstiger. Roda worstelde. Gedurende de eerste helft had het weliswaar een licht overwicht, echt gevaarlijk werd het niet.

Na twee afzwaaiers van Hicham Faik en Tomi Juric, was Richmond Boakye acht minuten voor rust nog het dichtst bij een goal. Uit de draai kogelde de Ghanees de bal tegen de onderkant van de lat. Geen doelpunt, oordeelde arbiter Van den Heuvel. Ook na rust kon Roda geen moment imponeren. Lienden hield met het grootste gemak stand en trok meer en meer naar voren.

Tien minuten voor tijd kreeg het de beloning. Verdediger Leon Broekhof schoot van groot afstand binnen: 1-0. Hoe zwak Roda ook speelde, het toonde wel veerkracht. Een paar minuten na de openingstreffer trok Tom van Hyfte de stand weer gelijk: 1-1. Een verlenging was nodig. In de tweede helft van die verlenging was Erik van Eem namens Lienden ongelofelijk dicht bij de beslissing. Keeper Benjamin van Leer redde katachtig.

In de penaltyreeks misten beide teams één van de eerste vijf strafschoppen. Vervolgens pareerde Van Leer ook de zevende van Lienden, waardoor Roda verder bekert.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee