De Benjamin van Roda

Daniël de Silva

Daniël de Silva © Ermindo Armino

Al op 15-jarige leeftijd debuteerde hij als prof, waarna hij het etiket kreeg van grootste Australische voetbaltalent. De toekomst van Daniël de Silva (18) ligt bij topclub AS Roma, maar hij is voorlopig gestald bij Roda JC. Vader, moeder en broer zijn meegereisd om een warm nest te garanderen.

ilemmens

In de hiërarchie van Roda JC is hij letterlijk de Benjamin, met zijn achttien jaar en kleine, lichtvoetige postuur. Als Daniël de Silva na de training het Parkstad Limburg Stadion verlaat, doet hij nog het meest denken aan een leerling van zes atheneum, met zijn studentikoze baardje, rugzak en hoodie met capuchon. Met verwondering rondkijkend in een nieuwe wereld, ver weg van zijn roots in Australië. Een wereld waarin verwacht wordt dat hij furore gaat maken, ooit, als hij zijn talent tenminste weet te verzilveren.

Belofte‘De grootste belofte uit de Australische geschiedenis', zo is de creatieve, balvaardige middenvelder al gedoopt in eigen land, in de ronkende taal vol superlatieven die zo karakteristiek is voor de voetbalwereld. Zelf weet hij nauwelijks raad met de grote verwachtingen die nu al op zijn schouders worden gelegd. Hij zal zich eerst moeten zien te bewijzen in Europa, toch? ,,In Australië hebben ze wel vaker zoiets over grote talenten geroepen, de voetbalfans koesteren graag hoop. Ik probeer er niet te veel aan te denken, die druk zou niet goed zijn voor mijn spel.”

Vijftien jaarAmper 15 jaar oud debuteerde De Silva al in de Australische A-League voor de profclub uit zijn geboortestad, Perth Glory. Hij trok al gauw de aandacht van grote, Europese clubs. AS Roma legde hem deze zomer vast, maar omdat de Italiaanse grootmacht al het maximaal aantal toegestane spelers heeft van buiten de Europese Unie moest De Silva tijdelijk ergens anders worden gestald. Tottenham was kandidaat, maar ook dat bleek geen optie. Via Ton Caanen, die werkt aan een verbond tussen de Engelse club en Roda, kwam de jeugdinternational uiteindelijk in Kerkrade terecht.

MiniatuurlandVan het immense Australië naar miniatuurland Nederland: een enorme stap voor een tiener die nog nooit van huis is geweest. En dus besloot de hele familie De Silva de koffers te pakken, alle schepen te verbranden en mee te verhuizen naar Limburg. Vader Rodney, geboren in India en voormalig semiprof in Australië, kreeg een functie in de jeugdopleiding van Roda. Rhett (16), de jongste zoon, speelt nu in Roda B1. Moeder Tanya is de chef in het nieuwe huis in Brunssum. Elke zondag zoekt het hele gezin, lid van de Pinksterkerk, naar een dienst om het geloof te belijden. Zonder zijn hechte familie zou dit avontuur veel moeilijker zijn geweest, geeft Daniël de Silva toe. ,,Ik mis mijn vrienden, de Australische zon, maar ik ben bereid om een offer te brengen. Want ik wil zo hoog mogelijk reiken als voetballer. Mijn familie brengt dit offer ook, dat waardeer ik zeer. Ze gaan elke wedstrijd mee, thuis en uit. En terug in Brunssum legt mijn vader nog eens uit wat ik beter had kunnen doen.”

PopulariteitDe Silva maakt deel uit van de voorhoede van een nieuwe generatie voetballers uit Australië. Evenals Tomi Juric (24) en Rostyn Griffiths (27), de andere Aussies van Roda JC. Rugby en Australian Football zijn nog steeds de dominante sporten Down Under, maar bij de jeugd wint voetbal steeds meer aan populariteit. ,,Veel ouders vinden het niks dat hun kinderen aan keiharde sporten meedoen. Ze zijn bang voor klappen op hun hoofd en andere gevaarlijke blessures. Voetbal is dan een mooi alternatief. Het wordt groter en groter.”

HeldOoit kan hij de held worden van die groeiende massa. Als hij zijn status van toptalent kan bevestigen en zijn uitgestippelde carrièreplan kan volgen. Eerst de eredivisie. En over twee jaar, zo is de bedoeling, naar de Serie A. Voorlopig moet hij het doen met invalbeurten, zoals wellicht vanavond bij FC Utrecht. Maar hij is ook pas achttien, zegt de Benjamin van Roda. ,,Ik krijg tijd om te wennen, ik word langzaam gebracht. Maar uiteindelijk zal ik het helemaal zelf moeten laten zien.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee