Droom die uitkomt

Print
Droom die uitkomt

De broers Vito (19) en Delano van Crooij (24). Afbeelding: Jean-Pierre Jans

De broers Vito (19) en Delano van Crooij (24) doorliepen allebei de jeugdopleiding van VVV. De jongste telg brak vorig seizoen door in het eerste elftal. Doelman Delano keerde in juni terug in de A-selectie na een onderbreking van drie jaar.

De echte Venlonaar spreekt met trots over zijn stad. Of het nu gaat over de boulevard aan de Maas, de Vastelaovend of het authentieke voetbalstadion ‘boven op de berg’. Diezelfde fiere Venlonaar ziet het liefst zo veel mogelijk voetballers van eigen komaf het geelzwart van VVV verdedigen in De Koel. Iedere generatie praat over zijn eigen favorieten. Herman Teeuwen, John Taihuttu, Jay Driessen of Bernard Hofstede. Deze en nog andere namen galmen nog geregeld door de straten van Venlo. VVV heeft weer wekelijks eigen kweek binnen de lijnen lopen: Vito van Crooij, het loopwonder uit Venlo-Zuid. René Trost schonk hem zijn debuut op 13 december 2014 en vorig seizoen liet Maurice Steijn de aanvaller doorbreken. „Vito is één van de weinige spelers die het niveau heeft om de eredivisie te halen”, liet de coach al snel doorschemeren. 

Kritiek
De gemiddelde voetballiefhebber in Venlo dacht er anders over. Het kind van de stad kreeg een berg kritiek tijdens zijn vuurdoop. „Ik heb natuurlijk gemerkt dat veel mensen in Venlo mij niet goed genoeg vonden. Dat las ik vooral op internetsites”, zegt Van Crooij. De tiener haalt zijn schouders op. „Ik ben er niet gevoelig voor.Wat de buitenwacht zegt, boeit me niet”, zegt de linksbuiten van dienst met een zachte stem, zittend aan de kop van een lange eiken tafel op de tweede verdieping van stadion De Koel. Hij wordt geflankeerd door zijn broer en ploeggenoot Delano. De doelman is terug op het vertrouwde nest na zeer uiteenlopende avonturen bij PEC Zwolle, vijfdeklasser Kwiek Venlo en hoofdklasser Deurne. Hij fronst zijn wenkbrauwen. „De kritiek heeft mij en mijn ouders wel aangegrepen. Ik begrijp het niet.We wonen allebei nog thuis en ik zie iedere dag wat Vito doet en laat voor zijn sport. Als je nagaat hoe hij vorig seizoen heeft gepresteerd op zeer jonge leeftijd, dan moet je als fan van VVV respect hebben voor Vito. En vooral trots zijn.” 

Beloning
Afgelopen zaterdag werd Vito door de club beloond voor zijn goede prestaties met de Jan Klaassens Award, als grootste talent van de selectie. Voorafgaand aan het oefenduel tegen PEC Zwolle kreeg hij de prijs overhandigd. „Dat iedereen binnen VVV vertrouwen heeft in Vito is het belangrijkste”, benadrukt Delano. „Toen ik in 2010 bij de selectie kwam, was het anders. Ik kwam als derde keeper over uit de jeugdopleiding en voelde geen vertrouwen van de technische staf. Ik hoorde er niet bij.” Delano vertrok twee jaar later naar PEC Zwolle, vierde de titel mee in de eerste divisie, maar besloot vervolgens het profvoetbal te verlaten. „Ik was in Zwolle derde keeper en moest na een jaar vertrekken. De motivatie om alles te geven was er niet meer. Ik ben toen gaan voetballen bij Kwiek Venlo. De club waar Vito en ik als kind zijn begonnen. Toentertijd begonnen. Toentertijd heette het nog Quick Boys’31. Daar had ik het na een jaar overigens weer mee gehad.” 

Keepershandschoenen
De keepershandschoenen werden weer uit de kast gehaald om het doel van hoofdklasser Deurne te gaan verdedigen, waar Delano de afgelopen verdedigen, waar Delano de afgelopen twee seizoenen onder de lat stond. „Ik zou eigenlijk de overstap gaan maken naar hoofdklasser Gestel. Twee dagen na mijn besluit belde VVV. Ik werd uitgenodigd voor een gesprek met Stan Valckx en Jay Driessen. Eigenlijk was er geen enkele intentie om terug te keren in het betaald voetbal, maar hun verhaal klonk me goed in de oren.” Voor vader Peter en moeder Sabine is hiermee hun grote wens in vervulling gegaan. Vito: „Mijn ouders hebben vaker gezegd dat het hun droom was om ons samen bij VVV te zien spelen.” Delano werd op tienjarige leeftijd tijdens een talentendag van de Koelclub ontdekt en Vito was acht toen de scouts hem wegplukten bij Quick Boys’31. Delano: „Onze ouders hebben veel moeten opofferen voor het voetbal. Op zaterdagmorgen gingen ze eerst met Vito op pad en daarna met mij.” 

Droombestemming
Peter en Sabine doorkruisten het hele land doorkruisten het hele land voor hun kinderen. Ieder weekeinde werden er steevast twee locaties ingetoetst op de Tom- Tom. Dat is verleden tijd. Met Vito en Delano als ploegmakkers staat er nog maar één reis op de planning. En altijd naar een droombestemming. 
Hun zoons stonden tijdens de voorbereiding al meerdere keren samen in het veld. Officieus wel te verstaan. Het blijft wachten op een officiële wedstrijd. Delano: „Ik ken mijn rol als reservedoelman. Jordy Deckers is de nummer één, maar ik ga de concurrentie aan.” Een basisplaats voor Vito is inmiddels de normaalste zaak van de wereld. Tussen zijn ploeggenoten uit de Randstad en Brabant houdt hij als enige de eer van de trotse Venlonaar hoog.