De hele wereld stil van WADA-rapport

© MGL

Geschokt neemt de atletiekwereld het WADA-rapport over de dopingperikelen in Rusland tot zich. Dat er flink wat mis is in Rusland, wist iedereen al sinds de onthullende documentaire die de ARD vorig jaar uitzond. Maar dat de misstanden van zo’n grote omvang zijn, heeft niemand zien aankomen.

Arjan Schouten

Gevraagd naar de meest schokkende details uit het WADA-rapport valt Herman Ram even stil. En om de directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit stil te krijgen, heb je toch wel wat explosief materiaal nodig. „Maar dit gaat dan ook wel héél erg ver”, klinkt het dan uiteindelijk uit zijn mond. „Moedwillig urinestalen vernietigen. Structureel conclusies wegmoffelen. Samenwerken met een schaduwlab. Betrokkenheid van de geheime dienst. Routinematig betalen voor het niet uitvoeren van dopingcontroles. Je denkt: hoe is dat alles in hemelsnaam mogelijk?”

Klok stilgestaanIn Moskou heeft de klok dertig jaar stilgestaan, denkt Jos Hermens, al decennia lang in de atletieksport actief. Eerst als hardloper, tegenwoordig als manager „Ik ben 65 jaar, heb vroeger tegen gedrogeerde jongens uit het Oostblok en Duitsland gelopen. Om dan te moeten concluderen dat die mentaliteit van 1992 nu nog steeds heerst in Rusland, dat is uitermate pijnlijk”, aldus Hermens. „De wereld is veranderd, behalve Rusland. Ik werk over de hele wereld, maar daar in Rusland kom je er niet eens tussen. Die hebben hun eigen trainers, hun eigen managers. Het is allemaal één grote dekmantel. Rusland tegen de vijandige buitenwereld. Net zoals Poetin zijn wereldpolitiek bedrijft.”

Internationale tintjeWat het allemaal nóg erger maakt is het internationale tintje, nu de wereldatetiekbond IAAF erbij betrokken lijkt via de gearresteerde oud-voorzitter Lamine Diack. „Dat heeft een vernietigend effect op de geloofwaardigheid van onze sport. Als blijkt dat zelf de voormalig voorzitter van de internationale federatie er bij betrokken was, dan vraag ik me af of die geloofwaardigheid nog wel terug te krijgen is”, reageert een emotionele Charles van Commenée, bij de Spelen van 2012 hoofdcoach van de Britse atletiekploeg. „Daar ben ik echt somber over.” Minsten zo emotioneel is Hermens, die ook ziet hoe zijn geliefde sport bloedt. „Wat mij betreft sluiten ze Rusland uit, straks op de Spelen van Rio.We hebben nog 210 landen. En flikker ook maar snel op met dat lab daar in Moskou.

TestenAlle tests snel buiten Rusland controleren, anders doen ze gewoon niet meer mee. Dan moeten de goeden maar even onder de slechte lijden. Ik zie nauwelijks een andere manier om schoon schip te maken. En het ergste is: dit atletiekschandaal is natuurlijk nog maar het topje van de ijsberg, hè”, vervolgt Hermens. „Als er zo systematisch wordt gefraudeerd en zelfs de geheime dienst erbij betrokken is, dan kun je je niet voorstellen dat dat hele systeem alleen maar voor atleten werkt.” Daar komt nog eens bij: als dit alles van de grond kan komen in een land als Rusland, dan kan het ook elders. „Landen die in de Russische invloedsfeer liggen, daar gaat nu zeker de stofkam door”, verwacht anti- dopingdirecteur Ram, die daarbij denkt aanWit-Rusland, Oekraïne, Kazachstan en Oezbekistan.

DopinglabMaar ook in Kenia, waar een dopinglab ontbreekt en waar tot voor kort niet eens een anti-dopingorganisatie actief was, klopt veel niet. Ja, zelf een sprintgrootmacht als Jamaica heeft zo zijn kwaliteitsproblemen bij het correct controleren en rapporteren van doping. Of het ooit nog goed komt met de atletieksport? „Dat moét wel”, is Hermens stellig, maar tegelijkertijd heeft hij meteen al zijn bedenkingen bij de nieuwe voorzitter van de IAAF Sebastian Coe, die de zware taak heeft om schoon schip te maken. Coe zat immers de laatste jaren als vice-voorzitter ook al op het pluche en zegt nu net zo verrast te zijn als de rest van de wereld. Hermens: „Als zelfs de vice- president er al geen flikker van weet. Dan zit ie daar dus ook alleen maar voor de show en is er heel veel mis met de transparantie.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal