Politiek Limburg over de aanslagen

Print
Politiek Limburg over de aanslagen

Kinderen steken een kaarsje aan in de kathedraal van Roermond. Afbeelding: John Peters

Politiek Limburg reageert eensgezind strijdbaar op de aanslagen in Parijs. „We mogen ons niet tegen elkaar laten uitspelen of nu angstig in een hoekje gaan zitten.”

Gouverneur Theo Bovens kwam vrijdagavond laat thuis. Zapte nog even langs de zenders op zijn televisie en schrok. „Het werd met elk bericht erger. Afschuwelijk dat we kennelijk niet in staat zijn ons tegen dit soort aanslagen te verdedigen en een paar terroristen in staat zijn een hele stad, een continent in hun greep te krijgen. Anders dan in januari bij Charlie Hebdo zijn hier willekeurig onschuldige burgers gedood. Die impact is enorm.”
Bovens is geschokt, maar niet bang. „Angstig is het foute woord, meer ongerustheid.Wat voor uitstraling heeft dit naar Nederland, naar Limburg? Er zijn geen concrete aanwijzingen voor een aanslag hier, maar we moeten alert zijn. Dat is wat anders dan wantrouwend worden jegens de ander of je leven drastisch aanpassen. Dat is capituleren, precies wat die terroristen willen.”
Samenkomen
Wat de gouverneur betreft zouden Limburgers van verschillende gezindten elkaar juist beter moeten leren kennen. Samenkomen. „We moeten ons aan elkaar vasthouden, in plaats van tegen elkaar uit laten spelen. De Limburgse provinciale politiek kan, nee moet daaraan bijdragen door eensgezindheid uit te stralen en geen verdeeldheid.”
Gevaarlijk vindt Bovens een koppeling met het publieke debat over de opvang van vluchtelingen, waar de verdeeldheid tussen voor- en tegenstanders steeds scherper wordt. „Natuurlijk maak ik me zorgen, ook over de stemming in Limburg. Over jongeren die al jaren deel uitmaken van onze samenleving en nu radicaliseren. Maar het vluchtelingendebat heeft niets met de aanslagen te maken. Ik acht de Limburgers ook goed in staat die twee dingen los van elkaar te zien.”
Begraafplaats
Bovens was zaterdag op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten om er het laatste van ruim tienduizend adoptiecertificaten uit te reiken. „Ik stond daar en voelde sterk het verband tussen de strijd tegen de terreur van de nazi's van zeventig jaar geleden en de aanslagen in Parijs. Terreur is van alle tijden. Iedereen zou, zoals toen, zijn verantwoordelijkheid moeten nemen.”
Burgemeester Jos Heijmans van Weert hoorde het nieuws over Parijs toen hij werd gebeld door de politie. „Ik kwam net terug van de musicalWieërt 601. Je wordt overspoeld door een gevoel van machteloosheid. We doen ons best om alles zo goed mogelijk te regelen. De opvang van vluchtelingen, de discussie, het draagvlak en dan komt er zo'n stel idioten die het allemaal weer verknalt. Je wordt in de verdediging gedrongen. Het kost zoveel negatieve energie, doodzonde.”
Heijmans is niet direct bang voor een aanslag in Limburg. Toch werden er zaterdag extra veiligheidsmaatregelen genomen. Niet direct op het terrein van de Van Hornekazerne waar sinds kort duizend asielzoekers verblijven, maar vooral in de wijk erom heen. De burgemeester kan niet alles vertellen „maar de politie is nadrukkelijker aanwezig; zichtbaar en onzichtbaar. Ook houden we nauwgezet social media in de gaten, met het oog op mogelijke wraakacties of escalatie. Tegelijkertijd moet je niet afglijden naar een politiestaat. Angst mag niet de boventoon gaan voeren.We moeten rustig blijven, de diensten die daarvoor zijn hun werk laten doen.”
De Venlose burgemeester Antoin Scholten zat in de auto vrijdag, op weg terug van familiebezoek. „Het begon met één man en één Kalasjnikov, maar het werd steeds onwerkelijker. We mogen terreur niet laten winnen, niet samen angstig in een hoekje duiken nu. Ons leven laten beheersen door die terroristen. Wat de aanslagen betekenen voor de toon van het vluchtelingendebat hier? Ik vind het te vroeg daar iets over te zeggen. Europa is nog vooral in shock nu.”
Reactie
De Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn-te Strake liet het zaterdag bij een schriftelijke reactie waarin ze meldt met grote afschuw kennis te hebben genomen van de aanslagen in Parijs en mee te leven met de familie en naaste omgeving van de slachtoffers. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →