'Noodopvang voor de kerst geregeld'

Print
'Noodopvang voor de kerst geregeld'

Asielzoekers arriveren bij het opvangcentrum in Limmel, Maastricht. Afbeelding: Loraine Bodewes (MGL)

 Als het aan gouverneur Theo Bovens ligt, is de noodopvang van 2000 à 2500 vluchtelingen op kleinschalige locaties in Limburg voor de kerst geregeld. 

Eind volgende week moeten twee nieuwe noodopvanglocaties bekend zijn. Waar deze komen, wil Bovens niet zeggen. Op elke locatie zal plek zijn voor 100 tot 200 vluchtelingen. 

Tempo maken
Volgens de gouverneur is het noodzaak tempo te maken en gelijk verdeeld over de provincie de benodigde opvang te realiseren. Bovens wil daarbij gemeenten die al een asielzoekerscentrum herbergen - waar mogelijk - in eerste instantie ontlasten. Prioriteit ligt nu bij het realiseren van noodopvang voor de duur van zes maanden tot naar schatting twee jaar. 

Grote druk
De commissaris van de Koning weet ook dat de druk op de huidige asielzoekerscentra (azc’s) erg groot is. Dat komt omdat er te veel statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) noodgedwongen blijven zitten vanwege gebrek aan permanente woonruimte in Limburg. Daardoor bezetten zij plekken die eigenlijk voor asielzoekers bestemd zijn. Bovens beseft dat er ook te weinig azc’s in Limburg zijn als de toestroom van asielzoekers aanhoudt. 

Af van gesleep met mensen
Hij sluit niet uit dat op een gegeven moment een tijdelijke noodopvang omgevormd moet worden tot een asielzoekerscentrum. "Op dit moment is noodopvang prioriteit en is het belangrijk om van het gesleep met mensen van sporthal naar sporthal af te komen."

Tientallen suggesties
Om de noodopvang te realiseren is het Tijdelijke Ondersteuningsplatform Vluchtelingenaangelegenheden, waarin provincie, gemeenten, COA en de twee Limburgse veiligheidsregio’s zitten, bezig geschikte kleinschalige locaties te scouten. Tot grote tevredenheid van Bovens heeft de provincie tientallen suggesties daarvoor binnengekregen. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →