‘Limburgers bang voor aanslagen door instroom van vluchtelingen’

Print
‘Limburgers bang voor aanslagen door instroom van vluchtelingen’

Ongeveer tweehonderd mensen liepen zondag aan het eind van de middag in Roermond mee in een tocht voor de vrede. Het initiatief kwam van twee inwoonsters die vinden dat de boodschap van vrede en vrijheid verspreid moet worden na de terroristische aanlagen Afbeelding: John Peters

De aanslagen in Parijs hebben nauwelijks invloed gehad op de manier waarop Limburgers denken over de vluchtelingenproblematiek. Angstig zijn ze wel door de toename van vluchtelingen.

‘Ik voel me minder veilig in eigen land. Onder de vluchtelingen schuilen vast IS-strijders die kwade bedoelingen hebben', schrijft een verontruste Limburger in de enquête die onderzoeksbureau Flycatcher hield in opdracht van deze krant en L1. ‘We moeten extreem goed opletten dat het kaf wordt gescheiden van het koren', schrijft een ander.
De angst voor aanslagen (ook in onze provincie) onder Limburgers is groot. Meer dan helft van de inwoners is er bang voor nu de instroom van vluchtelingen alleen maar lijkt te groeien. Opvallend is wel dat de aanslagen in Parijs die angstgevoelens niet hebben versterkt.
Achtergrond
Met het feit dat de meeste vluchtelingen een islamitische achtergrond hebben, heeft 44 procent moeite. Maar dat percentage ligt lager dan voor de aanslagen. Ook vinden de meeste Limburgers (68 procent) dat we oorlogsvluchtelingen moeten opvangen, maar wel zo sober mogelijk (55 procent). Daar heeft ‘Parijs' geen invloed op gehad, zo blijkt uit het onderzoek dat deels voor en deels na de aanslagen werd gehouden.
Asiel
Vorige maand vroegen zo'n 10.000 vluchtelingen voor het eerst asiel aan in ons land. In september waren dat er nog zo'n 6500. Limburg vangt momenteel ruim 3800 asielzoekers op in de acht reguliere opvangcentra. 
De angst als gevolg van de vluchtelingenstroom richt zich overigens niet alleen op mogelijke aanslagen, zo blijkt. Meer dan helft van de ondervraagden denkt ook dat de criminaliteit in Limburg (55 procent) en in heel Nederland (57 procent) zal toenemen door de komst van vluchtelingen. Ruim 20 procent denkt dat dit niet zo zal zijn.
Zo'n 40 procent van de Limburgers is van mening dat vluchtelingen in het algemeen een bedreiging vormen voor onze veiligheid, maar ook die mening is niet veranderd door de aanslagen in Parijs. Een kwart vindt dat (helemaal) niet. De komst van de vluchtelingen bedreigt ook onze volksgezondheid, denkt ongeveer een derde van de ondervraagden. 39 procent ziet dat gevaar niet. Uit het onderzoek blijkt dat PVV-stemmers beduidend angstiger zijn dan Limburgers die PvdA of D66 stemmen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →