Vastgoedbaas wil strijdbijl begraven

Print
Vastgoedbaas wil strijdbijl begraven

Vastgoedbelegger Jos van de Mortel heeft het stadsbestuur in Heerlen voorgesteld de vredespijp te roken na een periode van moddergooien. Afbeelding: illustratie Berend Vonk

Heerlen - Nu vastgoedbelegger Jos van de Mortel zich alleen nog maar wil richten op zijn eigen zaken, halen andere partijen in Heerlen opgelucht adem. Zij hangen in de touwen en voelen zich murw gebeukt door een harde campagne tegen het Maankwartier. Ontwerper Michel Huisman „had er slapeloze nachten van”. Wethouder Barry Braeken hoopt dat Van de Mortel woord houdt: „Het is nu zaak samen de leegstand in onze binnenstad aan te pakken.”


„Als iemand die twintig minuten onder water heeft gelegen, op het droge nog eens keihard in de maag wordt getrapt. Dat is hoe ik mij voel na alle negatieve landelijke media-aandacht en de beschadigende campagne door Jos van de Mortel en twee raadsleden tegen het Maankwartier. Die man is op een maniakale manier bezig geweest. Dag in, dag uit, soms tot diep in de nacht, was hij per mail of op social media aan het ageren.” 

Zo maakt Michel Huisman, de ontwerper van het grote Heerlense stationsproject, de balans op van de laatste maanden. Na een item in het tv-programma Kanniewaarzijn op 25 september kwamen landelijke kranten als De Telegraaf en NRC Handelsblad met grote artikelen, waarin het Maankwartier als heilloos project werd geportretteerd. 

Huisman: „Ik heb er slapeloze nachten van gehad. Uit heel Europa komen mensen, ook deskundigen, het Maankwartier bewonderen vanwege het lef en de originaliteit die in Heerlen worden getoond. En hier krijg je zoiets.” 

Net als woningcorporatie Weller, het Heerlense stadsbestuur en verschillende raadsfracties verwijt Huisman de vastgoedbaas onder de gordel te slaan.Wethouder Barry Braeken (PvdA/OPH, Centrumontwikkeling) vertelde de gemeenteraad onlangs dat Van de Mortel partijen die al getekend hebben voor het Maankwartier heeft benaderd met hele en halve waarheden. Ter bewijs werd een pakket e-mails verspreid. Braeken: „Zoiets is in de vastgoedwereld not done.” 

Toen bekend werd dat er een belegger voor het te bouwen Maanhotel was gevonden, maar dat die zich pas bekend wilde maken als de onderhandelingen met de exploitant zouden zijn afgerond, sloegen de stoppen bij Van de Mortel door, zo leek het. Op basis van een krantenbericht benaderde Van de Mortel alle Duitse bedrijven die aan de beschrijving voldeden, hoewel hij in Heerlen helemaal geen belangen in de hotelwereld bezit. Dit allemaal tot verbijstering van bouwheer Weller, die zich sinds Kanniewaarzijn bewust heeft beperkt tot het beantwoorden van vragen en niet in de tegenaanval is gegaan. 

Van de Mortel reageerde op social media op iedere discussie die over het Maankwartier ging. Daarnaast bombardeerde hij zakelijke partijen, journalisten en andere partijen met e-mails. Tot diep in de nacht, zeven dagen in de week, was de vastgoedbelegger in touw met het sturen van informatie en meningen over het Maankwartier. 

Van de Mortel, die zelf ook zegt dag en nacht te werken, wist niet van ophouden. 
Wie op zaterdag aan het begin van de avond een mail van hem beantwoordde, kreeg meteen antwoord. 

Als de andere partij uiteindelijk om half één aangaf te gaan slapen, trilde de telefoon een half uur later nog eens: nog een laatste mail van de vastgoedbelegger. Hij heeft 65 miljoen in Heerlen geïnvesteerd en dus evenzovele redenen om zich heel erg druk te maken, heeft Van de Mortel wel eens gezegd. 
Heeft hij zichzelf niet in de voet geschoten door voortdurend te hameren op leegstand in Heerlen en slechte beslissingen van het stadsbestuur? 

Zo’n beeld lijkt niet bepaald bevorderlijk om huurders voor leegstaande winkel- en kantoorpanden te vinden. Van de Mortel ziet dat anders: „Ik spreek dagelijks met retailfirma’s in het gele land. Die zeggen de huur niet op nadat ze in De Telegraaf een negatief verhaal over het Maankwartier of het beleid van Heerlen hebben gelezen. 

Die gaan af op harde cijfers: dalende omzetten, teruglopend bezoek aan de binnenstad. Van die urgentie lijkt de buitenwereld zich amper bewust.Wij merken het aan den lijve als huurders opzeggen of dat aankondigen.” 
Bedenk wel dat Heerlen volgens een onderzoek van de Erasmus-universiteit één van de weinige steden is waar per saldo koopkracht weglekt, merkt de vastgoedondernemer op. „Ondanks de positieve toestroom naar deWoonboulevard. Zó slecht presteert de Heerlense binnenstad de laatste jaren. Zoiets zie je normaal gesproken alleen bij dorpen.” 
Jos van de Mortel erkent dat hij op social media wel eens te ver is gegaan, maar zegt bij zijn standpunt te blijven dat het Maankwartier ten dode opgeschreven is. „De feiten zullen vroeg of laat voor zich spreken. 
Maar ik hou op met moddergooien. 
Ik steek geen negatieve energie meer in randzaken. Dat heb ik de wethouders Braeken en De Beer ook laten weten. Het is voor mij zaak me te c0ncentreren op onze eigen projecten en posities in de stad. Het is zaak onze panden gevuld te krijgen.” 
De Telegraaf en meer recent Quotenet legden in hun recente berichtgeving over Heerlen de nadruk op de rol van de SP bij het Heerlense centrumbeleid. 
Met name de rol van SP-fractieleider Ron Meyer, tevens landelijk kandidaatvoorzitter, werd zwaar aangezet: het Maankwartier als symbool van falend SP-beleid. 
Quotenet meldde zelfs dat er grote politieke onrust is ontstaan in Heerlen over de verkoop van het voormalige CBS-complex voor een te lage prijs: „De kwestie is inmiddels dermate ernstig dat de Rijksrecherche een onderzoek is begonnen, waarbij men ook voornemens is de FIOD te informeren. Dat is slecht nieuws voor de verantwoordelijke SP-politici die de stad regeren, waaronder beoogd nieuwe partijvoorzitter Ron Meyer.” 
Het Openbaar Ministerie meldde desgevraagd evenwel van niets te weten. Complete lariekoek dus. 
Ron Meyer bleef er koel onder, blikt hij terug. Op het uit de lucht gegrepen bericht op Quotenet wil hij niet eens ingaan. Meyer: „Ik wil niet meedoen aan wat ik die anderen verwijt. Zo’n campagne zegt iets over onze tegenstanders, mij maakt het vastberaden. In Heerlen is sinds de mijnsluitingen nog nooit iets vanzelf gegaan. Dat weten we.We weten ook dat hoge bomen veel wind vangen, daar heb ik geen moeite mee.Waar ik wel moe van word, is dat Heerlen als stad voortdurend in een kwaad daglicht wordt gesteld. Die voortdurende insinuaties, dat op een agressieve manier met modder gooien naar mensen die er iets van proberen te maken, ik hoop dat het stopt.” 

De SP-leider richt zijn pijlen met name op Roel Leers (Hart-Leers) en Christian Petermann (RPN), twee raadsleden die ook in de gemeenteraad zwaar onder vuur hebben gelegen. Meyer: „Dat een vastgoedbaas die in een moordende concurrentiestrijd is verwikkeld stelling neemt tegen het Maankwartier, daar kijk ik niet van op. Die heeft liever een Jumbo in zijn eigen Schinkelkwadrant-Noord dan in het Maankwartier. Dat hij dat op een zeer opportunistische manier probeert te bereiken, snap ik ook nog wel. Maar dat raadsleden daar zo in meegaan en dat Roel Leers De Telegraaf samen met Van de Mortel rondleidt, begrijp ik niet. Je intentie doet er niet toe, als het effect van je acties voortdurend negatief is. Ze geven geen realistisch beeld van het Maankwartier, maar houden het project een lachspiegel voor. Dan zie je een negatieve karikatuur.” 

Binnenstadsondernemer Jeroen Arons van het Muziekhuis zegt dat winkeliers „last hebben van de deken van negativiteit” die sinds Kanniewaarzijn over Heerlen lijkt te zijn gelegd. „Ik begrijp die raadsleden niet. Zo’n uitzending is doelloos als de feiten niet kloppen. Dat kunnen we nu niet gebruiken. Het vertrouwen in de stad neemt erdoor af. Dat merk je ook bij ondernemers onderling: de bereidheid om mee te helpen als iets wordt georganiseerd is minder. De nieuwe centrumorganisatie Heerlen Mijn Stad loopt daardoor ook stroef. Die had er allang moeten staan. Via de discussies op social media halen we elkaar nog verder onderuit. Terwijl we goed bezig waren in Heerlen: Jaar van de Mijnen, 25 jaar Cultura Nova, Serious Request, het straatmuziekfestival, de drukke Jaarmarkt, de Splashmob, de IBE. Ook leuk: jongeren uit Maastricht komen in Heerlen muziek maken en gaan hier uit. Omdat entrees betaalbaar zijn en vanwege onze laagdrempeligheid.” 
Arons is een ondernemer die zich altijd heeft ingezet voor promotie van de stad en was een van de kartrekkers van het centrummanagement. 
Hij ziet ook dat de leegstand groeit en is geen bewonderaar van het Heerlense stadsbestuur: „Ik mis visie en daadkracht. De informatie en promotie moeten veel beter. 
Laatst waren er in hetzelfde weekend gelijktijdig vijf evenementen, zonder dat dat goed naar buiten werd gebracht. Heerlen heeft goede acquisiteurs nodig. Sfeer en beleving in de stad moeten beter: van verlichting tot bestrating.” 
Deze week nam Jos van de Mortel vanuit een internationale vastgoedbeurs in Cannes contact op met het stadsbestuur. Hij schilderde een roze vergezicht. Er was een grote huurder voor De Bongerd gevonden: 2100 vierkante meter met mogelijk een andere kandidaat voor de bovenste etage. Het zieltogende winkelcentrum, pal naast Schunck, zou dan in één klap helemaal gevuld zijn. Het was wel zaak dat deze outlet-formule op 31 juli de deuren van een grondig verbouwde zaak zou kunnen openen, anders zou het dit jaar zeker niet doorgaan. Daarvoor heeft hij onder meer alle medewerking van de gemeente nodig. Zoals Heerlen ook volop mee zou moeten helpen om Primark naar de Promenade te halen. 

En die krijgt hij ook, zegt wethouder Barry Braeken: „Natuurlijk zijn wij heel blij dat zo’n complex in hartje Heerlen wordt opgeknapt en ingevuld. En dan ook nog met een voor Heerlen aantrekkelijke winkelformule. Ik hoop dat andere winkelformules die bij Heerlen passen, op basis van de bevolkingsopbouw en -achtergrond, zullen volgen. 

We gaan er de regels voor vergunningen en brandveiligheid niet voor veranderen, maar in zulke gevallen zetten we er wel een speciale ambtenaar op om het proces te stroomlijnen en tijdverlies te voorkomen. 
Die is nu druk bezig met mensen van Van de Mortel.” 
De vastgoedbaas is positief gestemd over hoe de wethouders Braeken en Martin de Beer (VVD/ D66) hebben gereageerd op zijn handreiking. Op een verhaal over twee kampen die een discussie voeren over bet Maankwartier, zit hij helemaal niet meer te wachten, benadrukt Van de Mortel. Integendeel. „Dat is nu niet constructief. 

Ik heb het gevoel gekregen dat niet alle ballen meer op het Maankwartier gaan. Dat er slagen kunnen worden gemaakt. Dat ze een acquisiteur met kennis van de vastgoedwereld hebben ingehuurd, is een goed teken. Dat was hoognodig. 
Het is 5 over 12 in Heerlen.” 

Barry Braeken zegt eventueel graag met Van de Mortel naar Londen te gaan om te proberen Primark naar Heerlen te halen. „Zoals ik ook andere pandeigenaren die dat proberen, graag wil bijstaan.” De wethouder heeft begrepen dat de vastgoedbaas zijn energie voortaan zal richten op zijn belangrijkste posities in Heerlen: de Bongerd, het blok met V&D enWE, Schinkelkwadrant- Noord en het voormalige UTP-kantoor op Molenberg (een Peutz-monument). 
Braeken: „Hij zal ophouden het Maankwartier onderuit te halen - althans zo begrijp ik het. Hopelijk houdt hij woord. Concentreer je op zaken waar je iets voor Heerlen en je eigen zaak kan betekenen. Heerlen is de afgelopen maanden beschadigd, qua imago. Maar als de Bongerd gevuld wordt, V&D behouden blijft en deels nieuw wordt ingevuld én er bij Schinkel-Noord kantoorruimte uit de markt wordt gehaald, ja, dan ontstaat er een ander beeld. Dan worden leegstandscijfers in positieve richting bijgesteld. Je ziet, ik ben een optimist.” 
 
 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →