De professor van Roda

Daryl Werker, speler van Roda JC© Bas Quaedvlieg

Hij wordt gekscherend wel eens als de professor van Roda beschouwd. Maar zijn universitaire studie geneeskunde heeft Daryl Werker voorlopig geparkeerd. De verdediger uit de eigen jeugd hoopt op een doorbraak in Kerkrade.

ilemmens

De onheilspellende beelden van een wereld die in brand staat, lijken voor even te vervliegen als je in huize Werker in Mechelen uit het raam kijkt. Een prachtige ansichtkaart van het Limburgse heuvelland ontrolt zich, met de Gulpenerberg als fiere poortwachter aan de horizon. Wandelaars met grote stokken zijn op weg naar de herberg in het dorp die een bierhemel belooft. Als ergens de tijd bevriest, dan is het hier.

ChocolaDaryl Werker (21) slaat de koffie en chocola van moeder Carla af en stoeit met Laika, de bordercollie die elke gast als een oude familievriend begroet. Onder de tafel ligt de bal die hij ooit bij een loterij won, toen hij als jeugdspeler van Roda elke wedstrijd op de Zuid-tribune zat. Met handtekeningen van Willem Janssen, Andres Oper, Fatih Sonkaya. Nu hoopt hij zelf door te breken als prof. Een proces dat zich vooral in de luwte voltrekt, passend bij zijn karakter.

Waar de Depays van deze wereld opvallen met excentriek gedrag, heeft leeftijdsgenoot Werker de attitude van de nuchtere dorpsjongen. ,,Ik ben van nature heel rustig, niet iemand die een grote mond heeft. Ik luister liever naar de ervaren spelers in de ploeg. Vorig seizoen zat ik altijd naast Frank Demouge in de kleedkamer. Dat is een geslepen spits, die weet hoe je een duel moet aangaan, die de details kent. Daar kan ik als verdediger veel van leren.”

VuurdoopZijn vuurdoop in Roda 1 was memorabel, maar ook een les in de harde wetten van het voetbal. Werker werd vorig seizoen voor de leeuwen gegooid in de bekerwedstrijd tegen PSV en oogstte volop lof. Een paar dagen later volgde de ontnuchtering, toen hij twee penalty's veroorzaakte in de verloren derby tegen Fortuna.

De ontgroening gaat dit seizoen verder in de eredivisie, waar hij van Roda-coach Darije Kalezic een kans kreeg door de blessure van Arjan Swinkels. Een bittere nederlaag tegen Excelsior, een pak slaag bij Ajax, een zwaarbevochten punt tegen ADO. Wederom harde lessen. ,,Ik ga niet roepen dat we nu in een dal zitten. Vooraf wisten we dat elke wedstrijd moeilijk zou zijn. Onze trainer is daar heel duidelijk in. We hebben niet de kwaliteiten van veel andere ploegen, dus moeten we dat compenseren. We kunnen het ons gewoon niet permitteren om het even te laten lopen.”

OnvoorspelbaarAnders dan veel van zijn collega's zet hij niet alle kaarten op een carrière in de onvoorspelbare wereld van het voetbal. Sterker nog, de jonge prof volgt een universitaire studie, een zeldzame combinatie in volkssport nummer één. Daryl Werker studeert sinds 2013 geneeskunde in Maastricht, een lang en intensief traject naar een medische specialisatie die vele jaren toewijding eist.

Toewijding die hij nu niet kan geven. ,,Ik heb de studie voor een jaar geparkeerd. Ik zit in mijn derde jaar en zou dan drie ochtenden per week in een ziekenhuis ervaring moeten opdoen. Dat is niet te combineren met Roda. Maar ik geef de universiteit niet op. Als ik in het voetbal niet slaag, dan heb ik dat achter de hand. De medische wereld heeft me altijd getrokken. Mensen helpen, dat vind ik een mooie gedachte.”

CynischZeker, hij wordt soms aangepakt in de kleedkamer, broedplaats van die typische, licht cynische humor die bij het voetbal hoort. Als er moeilijke woorden vallen, is professor Werker een gemakkelijke prooi. ,,Zeg jij het maar studentje, hoor je Ard van Peppen dan. Daar kan ik wel om lachen.”

Voorlopig concentreert hij zich echter op die andere hogeschool, die van de eredivisie. Een hogeschool waar hij nu een paar colleges heeft gevolgd, maar waar het leerproces nog een lange weg vergt. En incasseringsvermogen. Als routinier Swinkels weer fit is, zal Daryl Werker weer genoegen moeten nemen met de bank. En opnieuw moeten wachten op zijn kans.

Net zoals Mitchel Paulissen, die andere belofte uit de Roda-kweek die zich definitief in de basis probeert te knokken. ,,Ik ben realistisch, ik weet hoe het werkt. Ik besef dat ik niet ongeduldig moet worden. Of ik hier slaag, ligt aan mezelf.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal