God een beetje op het spoor komen

Olivier Dols: „Het is een logische stap om in een nieuwe tijd ook het begrip pelgrimsreis nieuw te formuleren.”

Olivier Dols: „Het is een logische stap om in een nieuwe tijd ook het begrip pelgrimsreis nieuw te formuleren.” © Harry Heuts

Na 95 jaar vooral reizen naar Lourdes te hebben georganiseerd, slaat de Organisatie Limburgse Bedevaarten nieuwe wegen en bestemmingen in. Daar hoort natuurlijk ook een nieuwe naam bij.

Wim Doesborgh

Directeur Olivier Dols (57) van het Huis van de Pelgrim in Maastricht windt er geen doekjes om. Ook mensen die niet uit puur religieuze motieven mee op pelgrimstocht willen, kunnen bij hem terecht. Graag zelfs.Want zoeken naar de diepere waarden van het leven, samen met andere reizigers - dat doen ook mensen die maar een heel dunne band met kerk en geloof hebben. „En dat is wat we willen met ons Huis van de Pelgrim”, zegt Dols die daar 24 jaar directeur is. „Pelgrimeren, op zoek naar spiritualiteit en cultuur, dat vullen veel mensen tegenwoordig anders in. En daar moet je een antwoord op hebben. Al 95 jaar hebben wij voornamelijk bedevaartreizen naar Lourdes georganiseerd. Die zijn enorm in trek.

Elk jaar nemen duizenden mensen, ook van buiten Limburg, hieraan deel. Zeker, die reizen blijven we natuurlijk gewoon aanbieden. Maar daarnaast gaan we nu pelgrimstochten maken naar andere plekken die een christelijke spiritualiteit ademen. Die ons wat zeggen vanuit het verleden. Ook als dat verleden zo recent is als de rustplaatsen van pater Karel of pater Pio. Zo maken we een tocht door Ierland, langs plekken waar vroeger de oudchristelijke en de Keltische werelden elkaar ontmoetten. Hier vinden we ook de plek waar de heilige pater Karel uit Munstergeleen vele jaren werkte en waar hij ook is begraven.

Ook maken we een reis naar Polen, waar we op plekken komen die met de onlangs heilig verklaarde Johannes Paulus II te maken hebben. Maar tegelijk bezoeken we daar ook een Mariabedevaartsoord, het kamp Auschwitz en de cultuurstad Krakau, waar volgend jaar De Wereldjongerendagen plaatsvinden. We gaan ook naar Santiago de Compostela op een manier waarop zelfs pelgrims mee kunnen die zichzelf die hele afstand van Limburg naar Noord- Spanje nooit te voet of per fiets zien afleggen. Dat doen we met een busrondreis door Noord-Spanje waarbij we steden bezoeken, maar ook kleine stukjes van de Camino afleggen. Uit de eerste reacties reacties blijkt dat dit pelgrims aantrekt met verschillende achtergronden, van gelovige katholieken tot spiritueel zoekenden.”

Het pand waarin het Huis voor de Pelgrim is gevestigd, aan het Raadhuisplein in Maastricht, is al jaren méér dan een kantoor waar vanaf 1997 de reizen van de Nederlandse Lourdesbedevaart voor Zieken worden verzorgd. Ook Stichting Militaire Lourdesbedevaart, Stichting Caritas Banneux Bisdom Roermond, het Legioen van Maria en het Tijdschrift Lourdes houden hier domicilie.

Dols: „Daar komen nu de nieuwe reizen en, als het goed is, ook een nieuw soort pelgrims bij. Want mensen die met ons meegaan naar Jeruzalem, Rome of Mexico combineren interesse voor spiritualiteit vaak met belangstelling voor reizen, kunst en andere culturen. Pelgrimage nieuwe stijl betekent dat je op pad gaat voor bezinning, ja, maar ook voor de sfeer, voor de omgeving. En voor de reisgenoten die samen met jou op pad zijn. Dat is wat wij aanbieden. Een reis maken die je verder brengt dan een nieuw land of een andere omgeving. Wij bieden een reis die je verder helpt op je levenspad. Vol rust, stilte en bezinning. En die sommigen misschien zelfs helpt God een beetje op het spoor te komen. Geen simpele uitstapjes, maar ook geen klassieke bedevaartsreizen. Noem het spiritualiteitsreizen. Voor iedereen die in zijn leven op zoek is. Zo bezien is dus feitelijk iedereen bij ons welkom.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee