Gerard Kessels

© MGL

Als je in een artikel leest dat het vijf voor twaalf is, gaat het meestal over de klimaattop. Die is gisteren in Parijs begonnen. Maar ook op de klimaattop in Kyoto (1997) snuffelden we al aan de ondergang en op die in Kopenhagen (2009) liepen de emissiewaarden de wereldleiders dun door de broek.

Gerard Kessels

Gelukkig lijkt de klok langdurig op vijf voor twaalf stil te kunnen blijven staan. Sommige geleerden menen dat we nog te redden zijn, nu de Chinees af wil van zijn internationale rol als smeerkees. Ook president Obama lijkt te beseffen dat de Amerikanen het prettig zouden vinden als ze onder zijn opvolger gewoon door kunnen blijven ademen.

Zelf reken ik me tot de kleinere slachtoffers van de opwarming van de aarde. De redactie moet mij altijd helpen met de schrijfwijze van kooldioxide: CO2. Dat kleine tweetje is de bermbom van mijn toetsenbord.

Ik weet niet of de aarde nog te redden is. Haar koortstemperatuur loopt in elk geval op. Het bewijs voor de opwarming is overstelpend. Maar hoe erg het allemaal precies is?

De mens zal zich aan zijn eigen haren uit het moeras moeten trekken. Gelukkig is hij slim en kan hij veel, zeker als hij er ook nog een paar mooie zonnepanelen bij kan verkopen. Grote probleem is dat het klimaat iets van de lange termijn is en dat politici hyperventileren van de korte.

Een politicus die verder vooruit kijkt dan vier jaar, geldt meteen als profeet. En ook de komende weken heeft Parijs meer te stellen met het kalifaat dan het klimaat.

Reageren? g.kessels@mgl.nl

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee