Communicatie cruciaal bij azc

© ANP

Tja, wat er nou precies aan de hand was op het azc, weten we eigenlijk nog steeds niet, zegt Jeroen Stein van de Stichting tot behoud en bevordering van de leefbaarheid Rond de Kazerne in oprichting. "Ik heb in de krant gelezen dat het om een bakje yoghurt ging."

rvandenbooren

Net als driehonderd andere omwonenden van het asielzoekerscentrum in Weert kreeg Stein zondagavond rond half elf een nieuwsbrief in zijn digitale postbus: 'Rust op azc wedergekeerd.' Omwonenden hadden tot die tijd ruim drie uur in het ongewisse geleefd en vreesden voor een massale opstand in het azc. "En dat is toch waar we bang voor zijn, voor een escalatie", zegt Stein. "Want, dit is niet het eerste incident.Lof voor de politie voor hun alerte optreden."Omwonenden dromden zondagavond samen bij de poort van de voormalige kazerne, maar werden daar niet veel wijzer.

De nieuwsbrief van de gemeente lichtte een tipje van de sluier op. In die nieuwsbrief laat wethouder Harrie Litjens (burgemeester Jos Heijmans zit in China) weten dat er veel onrust is in het azc. De vluchtelingen zitten met veel vragen over hun asielaanvraag. Die stellen ze aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Die verwijst weer door naar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

De spanning ontlaadde zich zondagavond tijdens een woordenwisseling in de eetzaal, waarna groot alarm werd geslagen. COA en gemeente gaan nu bij de IND aandringen op betere informatievoorziening, meldt Litjens.Gebrek aan informatie en communicatie blijken wederom oorzaak van problemen en onrust. Eerder waren de omwonenden daar al mee geconfronteerd toen ze uit de krant moesten vernemen dat de oude kazerne een azc zou worden.

"Bij de eerste bijeenkomst met de omwonenden in september heeft de burgemeester beterschap beloofd", aldus Stein. "Vanaf die tijd gaat het beter. Vroegtijdige en eerlijke informatie kan veel onrust en gevoel van onveiligheid voorkomen."Dat zou het COA als geen ander moeten weten. Toen een fotograaf en verslaggever van deze krant onlangs op uitnodiging van het Rode Kruis een solidariteitsactie na de aanslagen in Parijs wilden verslaan, werden ze door het COA van het kazerneterrein gezet. De werkwijze van het COA leidde ertoe dat de Syrische Rode Kruisvrijwilliger Bilal Eschy per direct stopte met zijn werkzaamheden bij het azc.

Ik heb in de krant gelezen dat het om een bakje yoghurt ging

"Ze toont aan dat het COA niet wil dat de mensen weten wat er op het azc gebeurt", vindt Eschy.In die lijn past ook het 'verbod' om foto's van asielzoekers op internet of in de krant te plaatsen. Vanwege de privacy, wordt gesteld. In een gezamenlijk persbericht van COA en gemeente stelt burgemeester Heijmans dat hij ervan uitgaat dat iedereen zich daaraan houdt om 'verdere maatregelen' te voorkomen.

Het Rode Kruis stopt overigens helemaal bij het azc. De welkomstwinkel is dicht. Officieel, omdat de 'noodhulp' is afgelopen nu alle vluchtelingen van kleding zijn voorzien, maar Yvonne Lemmen, secretaris van het Rode Kruis Weert, geeft toe dat de "onderlinge verhoudingen met het COA" niet bij hebben gedragen tot het openhouden van de winkel. Volgens een COA-woordvoerder hebben Rode Kruisvrijwilligers zonder toestemming van ouders met kinderen een activiteit op willen zetten.

"Dat kan niet", zegt hij. "Daar hebben we ze op aangesproken. We hebben regels en daar moeten ook de vrijwilligers van het Rode Kruis zich aan houden."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee