Focus op mentaal scherpstellen

Coach Monique Tijsterman weet al dat het goed zit met Lions in de wedstrijd tegen RK Borac.

Coach Monique Tijsterman weet al dat het goed zit met Lions in de wedstrijd tegen RK Borac. © Bas Quaedvlieg

Met het bereiken van de groepsfase in de EHF-Cup heeft OCI-Lions de doelstelling behaald die bij de oprichting in 2008 voorop stond; namelijk aansluiting vinden bij de Europese subtop.

Tom van der Wilt

Met een voor Nederlandse begrippen uniek trainingsprogramma dat bestaat uit zo’n acht trainingen in de week is de formatie uit Sittard-Geleen al jaren een voorloper in de Benelux. De frustratie werd dan ook groter en groter toen de afgelopen jaren finales werden verloren van ploegen die veel minder arbeid leverden. Volendam was in eigen land jarenlang een maatje te groot op de momenten dat het er echt toe deed.

Toen de eerste landstitel in 2014 eindelijk voor het grijpen lag, was het uitgerekend de Limburgse rivaal Bevo uit Panningen die in Sittard, in het hol van de leeuw, de kampioensschaal in de lucht mocht steken. Het etiket van eeuwige tweede kleefde aan Lions en dat was bepaald niet waarvoor V&L, Sittardia en BFC in 2008 de handen in elkaar hadden geslagen.

Geen van allen kreeg de boel echt aan het draaien

De fusieclub moest prijzen winnen, maar het tegendeel was lang het geval. De ervaren Russische coach Aleksandr Rymanov, Maurice Canton, Gabrie Rietbroek en Lambert Schuurs: ze stonden de voorbije jaren allemaal aan het roer bij Lions, maar geen van allen kreeg de boel echt aan het draaien.

Pas toen Monique Tijsterman anderhalf jaar geleden de scepter begon te zwaaien, transformeerde Lions van verliezer naar winnaar. Zij liet de talenten ontbolsteren. Zowel fysiek als mentaal tilde zij haar ploeg naar een hoger niveau met als gevolg het succesvolste seizoen uit de historie met zowel winst in de BENE-League, de beker en als kers op de taart het landskampioenschap. Dat het topsportprogramma eindelijk rendeert in de eigen competitie mag geen verrassing heten met zoveel meer trainingsuren dan de concurrentie.

Dat Lions nu ook in Europa successen boekt tegen clubs die volledig bestaan uit profs en werken met een hoger budget zegt veel over de aanwezige kwaliteit. Er kan nog zoveel worden getraind, zonder kwaliteit bij zowel spelers als staf blijven successen achterwege.

Met de jongelingen Kay Smits en Luc Steins heeft de ploeg twee exceptionele talenten in huis, die de stap naar een sterke Europese competitie kunnen gaan maken. Ook Ivo Steins, misschien wel de beste cirkelspeler van Nederland, Joao Ramos en keeper Luuk Hoiting blinken bijna wekelijks uit. In de dekking zijn vooral de routiniers Roel Adams, Marco Vernooy en Lino Janssen van groot belang. De breedte van de selectie is ongekend voor Nederlandse begrippen. Zonder de echte topvorm te etaleren, domineert Lions ook dit seizoen met harde hand de BENE-League.

Geen wedstrijd werd tot nu toe verloren, alleen concurrent Targos/Bevo maakte de ploeg een punt afhandig. Een nieuwe ‘triple’ lijkt bijna vanzelfsprekend. Toch is Lions ook in de poulefase van de EHF-Cup niet bij voorbaat kansloos. Het snelle, offensieve spel waar de ploeg een patent op heeft, kan menige tegenstander in Europa verrassen. Als Lions beter om gaat springen met de geboden kansen en de dekking staat, moet niemand raar opkijken als het team van Tijsterman ook in de groepsfase tegenstanders pijn kan doen.

Het is de vraag of de spelersgroep het kan opbrengen om drie duels per week te spelen

Het grootste struikelblok ligt wellicht op het mentale vlak. Het is de vraag of de spelersgroep het kan opbrengen om drie duels per week te spelen. Voor het merendeel van de selectie is dit een compleet nieuwe situatie.

Voor coach Tijsterman ligt daar de grootste uitdaging. In eigen land is de dominantie van Lions inmiddels vanzelfsprekend. Met een sterk vervolg in de EHF-Cup kan Lions zich ook internationaal presenteren.

Precies zoals bij de oprichting van de club de bedoeling was.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee