Paul van der Steen

© MGL

Het zal in deze tijden van massaal afgeluisterd en afgetapt digitaal berichtenverkeer wel een volstrekt achterhaalde discussie zijn, maar ik word een beetje ongemakkelijk van het idee dat postbodes tegelijkertijd wijkverkenner worden. Misschien is dat met het briefgeheim in gedachten toch een wat lastige combinatie.

Paul van der Steen

Vroeger, toen postbode nog een gerespecteerd, normaal betaald beroep was, lette die op een gezellige manier nog een beetje op. Dat voelt toch net even wat anders dan zzp-slaven die er van hun baas in het kader van een scherper verdienmodel wat Stasi-strepen bij krijgen.

Met zulk management kun je er zeker van zijn dat mochten drones ooit de bezorging gaan overnemen, die meteen als een soort Awacs-vliegtuig je perceel en huis in kaart gaan brengen voor elke marktpartij die daar een fijn bedrag voor wil betalen. De postbode wordt meer dan wijkverkenner.

De postbode wordt een duizenddingendoekje

De postbode wordt een duizenddingendoekje. Nu dient hij uit te groeien tot de ‘ogen en oren van de buurt’. Straks moet hij brieven en pakketjes gaan rondbrengen op een motormaaier, zodat hij en passant ook nog even het groenonderhoud kan doen. En o ja, zorg meteen even voor de steunkous die mevrouw Hendriks op nummer 24b niet meer zelf aan kan krijgen.

Omdat John de Mol onlangs een belang nam in PostNL, kan het moment niet ver zijn dat postbodes verplicht moeten gaan figureren in talentenjachten of realitysoaps. Natuurlijk met de bijbehorende wegstemrondes en wurgcontracten. Zo gaat dat met duizenddingendoekjes.

Die worden uitgewrongen tot de laatste druppel.

Reageren? p.van.der.steen@mgl.nl

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee