Vakanties weer luxer en langer

© Fotolia

Nederlanders geven voor het eerst in jaren meer geld uit aan vakantie en gaan langer weg. De vakantie van acht dagen of langer is populairder dan de korte trip, maar het totaal aantal vakanties blijft met ruim 35 miljoen hetzelfde.

Heleen Boex

Dat blijkt uit de jaarcijfers van het ContinuVakantieOnderzoek die onderzoeksbureau NBTC-NIPO vandaag presenteert. „We zijn op de weg terug”, zegt onderzoeker Kees van der Most over de cijfers. In de crisisjaren die achter ons liggen, was juist een omgekeerde ontwikkeling te zien. Het aantal vakanties stabiliseerde, maar Nederlanders gingen vaker kort weg, dichterbij huis en goedkoper.

De afgelopen twee jaar gingen we zelfs minder weg én gaven we minder vakantiegeld uit. Nu sijpelen de tekenen van economisch herstel door in het vakantiegedrag van de Nederlandse bevolking. Dat is het meest zichtbaar in de bestedingen, die nemen voor het eerst in jaren weer toe. Nederlanders hebben dit jaar zo’n 16 miljard euro aan vakanties uitgegeven, een half miljard euro meer dan vorig jaar.

We gaan iets meer voor luxe, wat je ziet in de groei van hotelvakanties

Daarvan spenderen we 13 miljard in het buitenland en 3 miljard binnen de landsgrenzen. „Mensen zijn eerder bereid meer geld uit te geven”, licht Van der Most toe. „Daarnaast is de verblijfsduur toegenomen. En we gaan iets meer voor luxe, wat je bijvoorbeeld ziet in de groei van hotelvakanties.”

Nederlanders hebben meer geld over voor een buitenlandse reis en laten het eigen land wat vaker links liggen. Duitsland en Frankrijk zijn en blijven de meest geliefde bestemmingen. Spanje staat op de derde plek, maar wint opvallend aan populariteit.

Het land profiteert van de problemen waar andere vakantielanden mee kampen. „In Griekenland was het onrustig door de dreigende Grexit en de vluchtelingenstroom. Tunesië en Egypte hadden last van terreuraanslagen. Spanje is een goed alternatief als je op zoek bent naar zon, zee en strand.” Ook zijn vakanties buiten Europa populairder geworden; het aantal verre vakanties groeide met 3 procent.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee