Jongensdroom van een debutant

Tim Blattler speelde vorig jaar nog bij de amateurs van Chevremont. Vorige week debuteerde hij in het eerste van Roda JC.

Tim Blattler speelde vorig jaar nog bij de amateurs van Chevremont. Vorige week debuteerde hij in het eerste van Roda JC. © Bas Quaedvlieg

Amper zes maanden geleden speelde Tim Blattler (21) nog bij de amateurs. Afgelopen zaterdag maakte hij voor Roda zijn debuut in de eredivisie.

Roel Wiche

Hoe een verlegen knaap zijn jongensdroom in vervulling zag gaan. Wie even zwerft over de Facebook- pagina van Tim Blattler vindt een foto die veel zegt over jongensgeluk en de dromen die daar bij horen.

Midden op een weg dwars door een weelderig dennenbos staat een glimlachende Ruud van Nistelrooij, met Hamburger SV vermoedelijk op trainingskamp ergens in Duitsland. Links van hem staat een knaap in een shirt van Roda C1 met een wat bedeesde oogopslag, duidelijk onder de indruk van dit memorabele moment.

Rechts zijn kleine broer, ook in Roda-shirt, die stralend in de camera kijkt. Het zijn Tim en Rick Blattler, kleinzonen van een mijnwerker uit Bleijerheide, die zichtbaar het hoogtepunt van hun zomervakantie beleven.

Normaal moeten Roda-spelers hun wedstrijdshirt weer inleveren, maar ik kreeg te horen dat ik het mee naar huis mocht nemen

Een jaar of acht later voetbalt Rick (18) bij de amateurs van KVC Oranje en is Tim (21) begonnen aan een avontuur waarvan niemand weet waar dat gaat eindigen. Zaterdag debuteerde hij vanuit het niets in de eredivisie, uitgerekend in Heerenveen, het stadion waar Van Nistelrooij als rijk getalenteerde spits tot bloei kwam. Tim Blattler viel een half uur voor tijd in voor het oog van ruim 22.000 toeschouwers en besefte dat jongensgeluk dus echt bestaat. Vorig seizoen speelde hij nog in de tweede klasse Zuid II, op velden van wijkclubs als Chevremont, Scharn of Sporting Heerlen. „Vooraf hoopte ik stiekem op vijf of tien minuutjes speeltijd. Dit mag je gerust een jongensdroom noemen. Normaal moeten Roda-spelers hun wedstrijdshirt weer inleveren, maar ik kreeg te horen dat ik het mee naar huis mocht nemen. Nummer 29, mijn debuutshirt. Dat laat ik natuurlijk inlijsten.”

En zo is de jonge aanvaller via een wonderlijke U-bocht weer terug bij de club waar het ooit allemaal begon.

Ik was een twijfelgeval

Tim Blattler, neef van voormalig Roda-terriër Pierre Blattler, komt al op zesjarige leeftijd terecht in het jeugdplan van de Kerkraadse eredivisionist. Een rustige, licht verlegen knaap die pas loskomt als hij zich thuis voelt in de groep. In de B1 lijken zijn dromen op een profcarrière echter te vervliegen. Het klikt niet met de toenmalige jeugdcoach en Blattler besluit een stap terug te doen bij KVC Oranje, de club op een steenworp van zijn ouderlijk huis in Bleijerheide. „Ik zat op de bank bij de B1, alle vertrouwen vloeide weg. Ik had het gevoel dat ik helemaal niet meer kon voetballen. Ik hoefde niet weg bij Roda, ik was een twijfelgeval. Maar ik vond het zelf beter om te vertrekken.”

Ook de coach van KVC Oranje ziet het niet echt in hem zitten. Andere trainers wel. Blattler stapt over naar Chevremont en speelt zich in de kijker bij topklasser EVV. In Echt scoort hij negen keer, maar wegens zijn drukke laatste studiejaar aan het CIOS keert hij in het seizoen 2014/15 terug bij Chevremont.

De spits, die bovenal drijft op zijn Torinstinct, groeit met liefst 45 goals uit tot de schrik van de tweede klasse. Als hij zich bij jeugdliefde Roda opnieuw mag bewijzen, grijpt hij die kans met beide handen.„Het was mijn bedoeling dat ik een jaar in mezelf zou investeren bij Jong Roda. Maar vorige week had ik een gesprek met hoofdtrainer Kalezic. Hij zei dat hij mijn ontwikkeling had gevolgd en dat ik vorderingen maakte. Ik mocht aansluiten bij de selectie. Een geweldige kans.”

Het bestaat dus nog, ja, een reuzensprong van de amateurs naar het hoogste podium. Zeldzaam, maar het levert ronkende verhalen op over jongensboeken en onverwachte helden. Eric Willaarts kwam in de jaren tachtig uit de vierde klasse en schoot FC Utrecht Europa in. Jens Toornstra (Feyenoord) speelde op zijn twintigste nog bij Alphense Boys. En wie kent tegenwoordig niet de ongelooflijke droomvlucht van spits James Vardy, die nog niet zo lang geleden in de vijfde Engelse divisie speelde en nu de grote sensatie is van de Premier League? Natuurlijk, Tim Blattler moet alles nog bewijzen, maar niets is onmogelijk in het voetbaluniversum. „Het gebeurt niet vaak, maar er zijn nog altijd uitzonderingen. Zo’n Vardy, dat is toch mooi? Ik weet niet of ik nu verder was geweest als ik niet uit de Roda-jeugd was vertrokken. Spijt heb ik daar in ieder geval niet van gehad.”

Misplaatste kapsones, zo verzekert hij, zal niemand bij hem ontdekken nu hij voor Roda 1 zijn debuut heeft gemaakt. Tim Blattler houdt gewoon zijn bijbaantje aan bij megasportzaak Decathlon, naast het Parkstad Limburg Stadion. Twaalf uur per week, drie middagen, als verkoper op de afdeling voetbal en handbal. En daarnaast zal hij er alles aan doen om zijn trainer ervan te overtuigen dat het niet bij dit ene geluksmoment, in Heerenveen, moet blijven. Als kind van Kerkrade zegt hij te weten wat er wordt gevraagd. „Ik zag bij de wedstrijd tegen Feyenoord hoe geraakt de fans waren bij het eerbetoon aan Dick Nanninga. Strijd, hard werken, dat is hier altijd het motto geweest. Mijn opa werkte op de Domaniale Mijn. Dat koempelgevoel, dat hoort gewoon bij Roda. Als ik scoor zul je mij altijd naar de andere spelers zien lopen.We doen het samen.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee