Kinderen vinden Zwarte Piet aardig en slim

LEIDEN (ANP) - Kleine kinderen hebben een positief beeld van Zwarte Piet. Ze vinden hem aardig, slim en hardwerkend. Slechts een kleine groep denkt dat Piet dom of lui is. Ze zijn zich nauwelijks bewust van zijn kleur. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Leiden.

ANP Producties

De onderzoekers keken ook naar de mening van de ouders. Als die willen dat Zwarte Piet verandert, zagen de kinderen Piet vaker als lui en dom. ,,Misschien hebben deze kinderen gesprekken van ouders opgevangen over dit onderwerp waardoor ze zich meer bewust zijn van de mogelijk negatieve kenmerken van Zwarte Piet'', zei onderzoeksleidster Judi Mesman, hoogleraar diversiteit in opvoeding en ontwikkeling, op de website van de universiteit.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 201 kinderen van vijf, zes en zeven jaar. Ouders konden hun kroost er voor opgeven. De proefpersonen moesten onder meer kaartjes met eigenschappen (aardig, slim, hardwerkend, lui, dom) in bekers van figuren als Zwarte Piet, een clown, een zwart persoon en een blank persoon doen. Ook moesten ze Zwarte Piet en een clown indelen naar kleur.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee