Venloos plat bij Fortuna

Fortunaspelers Roel Janssen en Ferry De Regt (rechts) op de trappen naast het speelveld in Sittard. „Voor de supporters tellen vooral de derby’s tegen MVV en Roda, maar voor ons heeft Fortuna-VVV iets extra’s.”

Fortunaspelers Roel Janssen en Ferry De Regt (rechts) op de trappen naast het speelveld in Sittard. „Voor de supporters tellen vooral de derby’s tegen MVV en Roda, maar voor ons heeft Fortuna-VVV iets extra’s.”© Ermindo Armino

Voor de Fortuna-verdedigers Roel Janssen en Ferry de Regt heeft derby tegen VVV „iets speciaals”. Beide verdedigers groeiden op in Venlo en speelden voor VVV. Maar voor sentimenten is vanavond geen plaats.

Jiry Funke

Eindelijk was daar dan hun moment van genoegdoening. Tegen MVV, in de Geusselt nota bene, dansten Ferry de Regt (27) en Roel Janssen (25) voor een propvol uitvak een karrenvracht ellende weg. Even geen verwensingen, gefluit of voorbij razende aanvallers. Slechts de vocale omhelzing van ruim driehonderd groene-gele aanbidders in een vroegtijdig leeggestroomde MVV-veste. Het deed de twee centrumverdedigers zichtbaar goed.

„Niet heel gek als je ons seizoen tot dit moment bekijkt”, lacht Janssen. „We staan onderin en wisten dat we voor de winterstop nog vier loodzware tegenstanders zouden treffen. Als het je dan lukt om die negatieve spiraal te doorbreken, uitgerekend bij MVV, geeft dat een geweldig gevoel.”

„Ik had er vooraf best veel vertrouwen in”, vertelt de 1,90 meter lange De Regt. „Fortuna doet het meestal goed in derby’s, en in Maastricht is gewoon wat te halen. Wat ik vooral mooi vind is dat we dit keer na een vroege achterstand rustig zijn gebleven. Daardoor konden we ons in een later stadium terugknokken in de wedstrijd. Dat is wel eens anders geweest dit seizoen.”

De stembanden van De Regt en Janssen werden in de eerste competitiehelft regelmatig tot het uiterste gedreven. De coaching, krachttermen en scheldkanonnades weerklinken steevast in het Venloos dialect.

Beiden groeiden immers op in die stad. Janssen in de relatieve rust van Centrum-Oost (Groenveld), De Regt in Zuid. Genoeg informatie om Janssen in de lach te doen schieten. „Dat is een beetje the hood van Venlo hè kruujer”, verduidelijkt Fortuna’s captain royaal grijnzend. „Je weet wel: zo’n Amerikaanse achterbuurt. Komt Van Crooij trouwens ook vandaan, auch unne kruujer.” De Regt ziet er de humor wel van in. „Dat gaat wat ver, maar een volksbuurt is het zeker. Ik heb me er altijd erg thuis gevoeld. Geen slecht woord over Zuid hoor.”

Het mag geen verrassingen heten dat De Regt zijn eerste stappen als voetballertje zette bij het nabijgelegen Quick Boys’31, tegenwoordig opgegaan in Kwiek Venlo. Janssen begon ooit bij Venlosche Boys, om niet veel later - net als De Regt - te worden opgepikt door VVV om daar de jeugdopleiding te doorlopen.

Ik ben niet geslaagd in Venlo en als ik dan tegen VVV speel wil ik dat rechtzetten

Waar een debuut in de hoofdmacht voor Janssen uitbleef, kwam De Regt tot 105 optredens waarvan 79 in de eredivisie. En dus geldt Fortuna- VVV voor het centrale verdedigingsduo als een confrontatie om naar uit te kijken. Janssen: „Het blijft speciaal natuurlijk. Voor de supporters tellen vooral de derby’s tegen MVV en Roda, maar voor ons heeft deze wedstrijd iets extra’s. Ferry heeft het er jarenlang goed gedaan, voor mij ligt dat iets anders. Ik ben niet geslaagd in Venlo en als ik dan tegen VVV speel wil ik dat rechtzetten. Vorig seizoen scoorde ik in ieder geval tegen ze en pakten we een puntje. Hopelijk zit dat er vanavond opnieuw in.”

Vooralsnog bivakkeren de Venlonaren met Fortuna teleurstellend in de onderste regionen van de eerste divisie. Daar had vooraf niemand rekening mee gehouden. Leken de perspectieven in augustus nog zo rooskleurig, begin december heeft de club een tekort van tonnen, is Martin Masset - voorzitter annex directeur - weg van het toneel en moest trainer Peter van Vossen het veld ruimen. „Daar krijgen wij als spelersgroep weinig van mee”, is Janssen als aanvoerder stellig.

In het begin van het seizoen stortten we compleet in

„Ik kan alleen iets zeggen over het ontslag van de trainer en dat had voor mij niet gehoeven.We kunnen het wel degelijk, we laten het alleen veel te weinig zien.” De Regt: „In het begin van het seizoen stortten we compleet in als we een paar tikken incasseerden. Iedereen ging dan uit positie lopen om de schade te herstellen. Dan word je door ploegen als Volendam (0-6) en Dordrecht (0-5) geslacht. Volstrekt onnodig. We hebben drie keer de nul gehouden, dan kan het dus wél. Je kunt achter komen, maar zorg dan gewoon dat je in de wedstrijd blijft. Tegen MVV lukte ons dat.”

Het tweetal gelooft derhalve in de wederopstanding van Fortuna. Zelfs nu de ranglijst voor Sittard en omgeving een onheilspellend - Fortuna staat 16de - aangezicht heeft. „Het seizoen is zeker nog niet over”, spreekt Janssen vol vertrouwen. „We zijn vijf punten verwijderd van een plaats die straks recht geeft op play-offs. In de twee jaar onder Wil Boessen stonden we er rond deze tijd ook niet al te best voor, maar aan het einde van de rit speelden we toch nacompetitie. Geloof me, er is echt nog niets verloren.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee