Heb begrip voor de puber

© Geertje Grom

Pubers kunnen niet plannen. Het inzicht in tijd ontbreekt en bovendien is de iPad of smartphone veel interessanter dan huiswerk. Hoe je je kind wel kunt helpen bij de valkuilen in de puberleeftijd, weten Angelique Gerretsen en Petra Daemen uit Elsloo.

Carola de Boer

Je zoon (12) komt uit school. Moe van het fietsen. Eerst even wat eten en drinken en dan chillen op de bank, het liefst met mobieltje of iPad. ‘Mam, ik heb met vriend Koen afgesproken dat ik over een halfuur op Minecraft ben.’ Over anderhalf uur staat de voetbaltraining op het programma. En volgende week een proefwerkweek. Huiswerk? Lijkt bijzaak.

Hoe zorg je dat je kind gaat leren? 

Deze situatie en het gevoel daarin machteloos te staan, zal veel ouders bekend voorkomen. Hoe zorg je nou dat je kind gaat leren? Daar worstelden Angelique Gerretsen en Petra Daemen uit Elsloo ook mee. Toen hun kinderen naar de brugklas gingen, werden ze met de neus op de feiten gedrukt. De cijfers, die op de basisschool nog prima waren, denderden de afgrond in nog voordat het herfstvakantie was. „De stap van basisschool naar brugklas is heel groot. Het probleem is dat kinderen op die leeftijd nauwelijks overzicht hebben”, zegt Petra. „Geen besef van vrije beschikbare uren die je aan huiswerk kunt besteden en geen inzicht in het tijdsbeslag. Duurt het leren van Engelse woordjes net zo lang als het maken van tien wiskundesommen? En hoe lang ben je bezig met een boekbespreking? Ze willen veel liever voetballen, appen met de vriendjes en tv-kijken. Dat gaat dus niet allemaal.” Petra: „Het eerste halfjaar was echt overleven. Voor hem maar ook voor ons als ouders.”

Het toverwoord is ‘plannen’. Hoewel veel middelbare scholen in de mentorlessen aandacht besteden aan het ‘leren leren’ is ‘leren plannen’ toch anders, vinden ze. Het begint met inzicht. Bijvoorbeeld in één week. „Hoe laat is je kind elke dag thuis? Welke verplichtingen zijn er dan nog, zoals sporten, muziekles of feestjes? Als dat in een weekschema is ingevuld, kan je kind zien welke uren nog ‘vrij’ zijn waarin huiswerk gemaakt kan worden. Door het op te schrijven, visualiseer je het en krijgen kinderen ook meer inzicht in tijd”, vertelt Angelique.

Als je de planning volgt geeft dat rust

Dan is er nog de huiswerkplanner. Ook één blaadje voor één week. Daarop vult je zoon of dochter alle vakken in die hij of zij elke dag krijgt, plus het huiswerk en wanneer dat af moet zijn. „Zo’n huiswerkplanner zorgt ervoor dat je kind ook zíet dat hij niet alles op één dag hoeft te maken, maar het kan verdelen over de week. Zo is het handig om op dagen dat de school vroeg uit is en er geen andere activiteiten zijn, meer huiswerk in te plannen dan op dagen dat er weinig tijd is. Je voorkomt stress, die ontstaat als alles op de laatste dag moet”, vertelt Petra. „Als je de planning volgt geeft dat rust.”

Angelique en Petra hebben aan den lijve ondervonden dat de berg huiswerk op de middelbare school ook voor ouders extra werk geeft. „Als het gaat om uitleg, overhoringen of begeleiding bij het maken van werkstukken kwamen de jongens vaak met vragen naar mij toe. Maar ik heb mijn eigen werk plus het huishouden en heb dus niet altijd tijd”, zegt Angelique. Dus is dat ook in een schema opgenomen. Net als de maaltijden in de hele week en wie brengt en haalt naar het sportterrein. Om het overzicht te krijgen, gaan de twee gezinnen elke zondagavond rond de tafel om de agenda’s door te nemen en de planning in te vullen.

Alle tips en valkuilen die met huiswerk van pubers te maken hebben, hebben de Elsloose vrouwen gebundeld in het onlangs verschenen boek Plannen met pubers. Daarin staan weekschema’s, huiswerkplanners, tips voor boekbesprekingen, uitleg over concentratie en tal van oefenbladen, tafeltjes en werkwoordsvormen in allerlei talen om op te hangen in - bijvoorbeeld - de wc. Petra: „Goedbedoelde opmerkingen als ‘denk je aan je huiswerk?’ en ‘begin op tijd aan dat proefwerk hè? zijn volstrekt nutteloos. Te abstract. Daar kan een kind niks mee.”

Meer info: www.plannenmetpubers.nl

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee