Een airsoftpistooltje, dat speelgoedje, was niet om er een overval mee te plegen

© ANP

Nogal wat mensen die in de rechtspraak werken, raken snel geïrriteerd als de politiek zich met rechtspraak gaat bemoeien. Neem nou artikel 22b. Dat werd ingevoerd na een ‘maatschappelijke discussie’ over het nut van taakstraffen

Paul van Gageldonk

Er was publieke verontwaardiging over het gegeven dat rechters ‘slechts’ taakstraffen oplegden aan daders van ernstige delicten en dat er taakstraffen werden geëist tegen verdachten die al eerder taakstraffen hadden gekregen voor andere vergrijpen. Te slap, vond men. De politiek was er gevoelig voor en zo werd artikel 22b toegevoegd aan het Wetboek van Strafrecht.

Voor de politierechter van belang: volgens het tweede lid van dit artikel kan een veroordeelde niet meer uitsluitend een taakstraf worden opgelegd als de veroordeelde vijf jaar voorafgaand aan het door hem gepleegde misdrijf wegens een soortgelijk misdrijf een taakstraf is op gelegd. Verplicht de cel in dus. Veel rechters zien deze toevoeging als een inperking van hun beoordelingsvrijheid. Omdat de wet niets bepaalt over de lengte van de straf, zien sommige rechters hun kans schoon: strafopleggingen van één dag cel zijn aan de orde van de dag. Een stil protest dus. Wellicht kan Sonny er zijn voordeel mee doen.

In de politieauto vertelt Sonny de agenten dat hij een wapen achter zijn broeksband verbergt.

Sonny, tengere jonge Indo met lang zwart haar, stapt op een dag een MediaMarkt-vestiging binnen. Hij steekt een headset in zijn tas en loopt zonder te betalen langs de kassa. Het alarm gaat af. Sonny wordt geboeid afgevoerd. In de politieauto vertelt hij de agenten dat hij een wapen achter zijn broeksband verbergt. Het lijkt op een Glock, maar is in werkelijkheid een airsoftpistool. Je kunt er plastic kogeltjes mee afschieten. Speelgoed in veel buitenlanden, maar verboden in Nederland. En het ging juist zo goed. Sonny heeft een zwaar leven van verwaarlozing en misbruik achter de rug. Hij was het vertrouwen in de mensheid geheel kwijt, vluchtte in de drugs, ging stelen en kreeg daarvoor een taakstraf. Sonny is helemaal gek van muziek. Vandaar die headset. Hij is kunstenaar en kan erg goed tekenen. Hij heeft al wat opdrachten gekregen. Heel stom dus, deze actie van hem. Dat vindt hij zelf ook. Als hij de cel in moet, raakt hij dat stukje vertrouwen dat we samen hebben opgebouwd, weer kwijt, weet zijn begeleider heel zeker.

Voor oudere mensen heeft Sonny nog wel respect.

Volgens zijn advocaat wil Sonny graag als taakstraf oude mensen helpen. Voor die groep heeft hij nog wel respect. En ach, dat airsoftpistooltje, dat speelgoedje, dat had hij toevallig bij zich, niet om er een overval mee te plegen. Laten we het maar zien als baldadigheid. De rechter zou Sonny graag tegemoetkomen. Hij ziet ook wel dat Sonny geen snoeiharde crimineel is. En dat hij nu vooral gebaat is bij deskundige hulp. Maar hij moet ook volgens de letter van de wet oordelen. Rechterlijke ongehoorzaamheid, daar doe ik niet aan, besluit de rechter. Twintig uur taakstraf voor Sonny. Plus één dag cel. Vanwege dat vermaledijde artikel 22b. Alleen omdat het moet, verzucht de rechter. Alleen daarom.

Sommige namen van personen zijn uit privacy-overwegingen veranderd.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee